La morte de verismo: verismo is dood. Onder deze hartenkreet woedt er de laatste jaren een heftige discussie op operamailinglijsten, in operagroepen op Facebook en tijdens geëmotioneerde gesprekken en discussies bij vele liefhebbers van het genre. Maar is het waar? Is verismo dood?
Andrea Chenier

André Chhénier
Voor mij is Andrea Chénier één van de beste en mooiste opera’s ooit. De muziek vind ik niet minder dan goddelijk en het verhaal is van alle tijden. Het blijft actueel – nu nog misschien sterker dan ooit. De tiran moet van zijn troon afgestoten worden en het volk moet het voor het zeggen krijgen. Daar zijn wij het toch allemaal mee eens?
Was het maar zo simpel! Wie ooit opgegroeid is in een postrevolutionair totalitair regime weet hoeveel verschrikkingen het met zich mee brengt. De ene terreur wordt door een ander vervangen.
Dit is, althans voor mij, het belangrijkste thema in Giordano’s grootste hit. De werkelijke hoofdrol is volgens mij niet voor de echt bestaande dichter André Chénier (wist u dat Giordano Cheniérs gedichten in zijn aria’s heeft gebruikt?) noch voor zijn geliefde Maddalena weggelegd. Het is de Franse revolutie, die, zoals Gérard (ooit Maddalena’s huisknecht en nu één van de revolutieleiders) bitter opmerkt, haar eigen kinderen verslindt.
Tot mijn grote verbazing las ik dat Domingo er niet zo veel mee had, met het personage van Andrea Chénier. De opera vond hij prachtig, maar de rol, één van zwaarste in het ‘lirico-spinto’-repertoire, was voor hem dramatisch niet echt interessant. Voor hem was Chénier ‘een idealist die altijd met zijn hoofd in de wolken loopt’. En toch was het één van de opera’s die hij het liefste zong!
Zelf vind ik dat de rol van de dichter/revolutionair hem past als een handschoen. Liefdespassie en enorme betrokkenheid bij alles wat er in de wereld gebeurt, waren – en zijn nog steeds – zijn handelsmerken.
Domingo zingt ´Un di all’azzurro spazio´ tijdens een recital in 1983:
Zijn eerste Cheniér zong hij in 1966 in New Orleans, als de last minute vervanger van Franco Corelli, maar dat was niet zijn eerste optreden in de opera. In het seizoen 1960/61 zong hij Incredibile en de Abt, in Mexico.
Mijn dierbaarste cd-opname is in 1976 door RCA (GD 82046) vastgelegd. De cast is om te likkebaarden: Renata Scotto zingt Maddalena, Sherrill Milnes is Gérard en in de kleine rollen horen we o.a. Jean Kraft, Maria Ewing, Michel Sénéchal en Gwendolyn Killebrew. James Levine, die het National Philharmonic Orchestra dirigeert, snapt precies waar het in de opera over gaat. Om te huilen zo mooi.
Scotto zingt ‘La Mamma morta’:
In 1981 werd de opera in Wenen voor tv opgenomen. Die opname is inmiddels op dvd uitgebracht (DG 073 4070 7). Gabriela Beňačková, één van de meest ondergewaardeerde zangeressen in de geschiedenis, zingt een Maddalena van vlees en bloed. Huiveringwekkend mooi en ontroerend.
Piero Cappuccilli is een Gérard uit duizenden en ook hier zijn de kleine rollen door grote zangers ingevuld: Madelon wordt door niemand minder dan Fedora Barbieri gezongen. De productie van Otto Schenk is een lust voor het oog.
Zie ook:
IS VERISMO DOOD? Deel 1: Cavalleria Rusticana
Asmik Grigorian als Fedora: verismo op zijn best.
Daniela Dessì schittert als ADRIANA LECOUVREUR
Gedenkwaardige Adriana Lecouvreur uit de Met
ZAZÀ
CECILIA
JONAS KAUFMANN: verismo
KRASSIMIRA STOYANOVA: Verismo
Umberto Giordano en zijn Fedora
Met veel plezier gelezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Verismo is niet dood, maar dood verklaard. Verismo-opera’s brengen episodisch vrij strak gedefinieerde verhalen, de mogelijkheden om er iets anders van te maken dan het is, zijn beperkt. Daar houden regisseurs en de cultureel boven ons gestelden niet van (ik hoor de term “ééndimensionaal” al vallen). En daarom krijgen wij ze niet te zien. Wij zijn slechts operaliefhebbers, wij vullen de zaal, maar zijn van geen enkel artistiek belang.
LikeGeliked door 1 persoon
Die laatste Fedora met Domingo (te laat in de carrière) en dat Roemeense mens verdient nauwelijk serieus genomen te worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Meneer Hans, Graag respect voor Angela, deze taal verwacht ik niet bij opera liefhebbers.
Een kok kan niet naar alle monden koken!
LikeLike
Afgelopen zaterdag (2-12) hoorde ik Chenier in Munchen met Kaufmann en Anja Harteros. Magistraal, i.t.t. andere keren viel er geen onvertogen woord over Kaufmann te zeggen.
Wat een fantastische opera. De regisseur was ouderwets genoeg om het te situeren tijdens de Franse revolutie. Erg he ?
En als het niet genoeg is kun je nog (uitverkocht inmiddels) naar La Scala in december/januari.
LikeGeliked door 1 persoon
Lucky you! Wij in Nederland krijgen zulke dingen nooit te zien!
LikeLike