Over Basia con fuoco

Basia con fuoco is Basia Jaworski (Polen/Israël), een freelance publicist en muziekjournalist. Bijna 20 jaar werkte zij in een speciaalzaak voor klassieke muziek in Amsterdam, waar zij ook concerten, lezingen en “autogrammenstunden” organiseerde. Zij was ook een vaste gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s. o.a. Discotabel en Reiziger in Muziek.

Zij studeerde Slavische talen, moderne geschiedenis, algemene literatuurwetenschap, filmwetenschappen en dramaturgie. Dat alles verspreid over drie landen (Polen, Israël, Nederland). Ook de muziekschool mag niet onvermeld blijven, ooit was ze een wonderkind op de piano.

Basia was één van de oprichtsters van de stichting Musica Ritrovata die als voornaamste doel had de door nazi’s vervolgde, vermoordde en vergeten componisten aan de vergetelheid te ontrukken en terug naar de concertpodia te brengen. In 2001 werd zij aangesteld als taalcoach bij de productie van Król Roger van Karol Szymanowski  bij De Nationale Opera in Amsterdam.

Jarenlang is Basia correspondente geweest voor het Duitse operamagazine Orpheus, tegenwoordig schrijft zij voor (onder meer) Luister, Pianist, Klassieke Zaken, Pianist, Bulletin van de Vrienden van de Nederlandse Opera, Opus Klassiek en Place de l’Opera. Haar bijdragen verschijnen ook in het Duitse Opera Lounge en Operetta Research Centrum.

Zij heeft een grote passie voor vrijwel alles geschreven, gecomponeerd en geschilderd tussen 1880-1930 en aanbidt Mahler, Zemlinski, Schreker, Schoenberg, Puccini, Korngold en de veristen. Verder zwijmelt zij bij Schubert en Chopin, kan absoluut niet zonder Brahms en de laatste strijkkwartetten van Beethoven. Kan dagenlang genieten van Engelse liedjes, zeker als ze gezongen worden door haar grote idool, Thomas Allen en zweert bij Domingo, die haar een passie heeft bijgebracht voor de opera.

Zij haat Stockhausen, kan niet tegen de “minimalisten” en met veel barokmuziek krijg je haar het dak op. Verder houdt zij van het onbekende en is avontuurlijk ingesteld.

Door middel van haar stukjes, op onder andere  Basia con fuoco,  wil zij zo veel mogelijk mensen bereiken en ze deelgenoot van haar passie maken, want zelfs de mooiste muziek wordt minder mooi, als je het met niemand kan delen.