Mijn haat-liefde verhouding met Fidelio van Beethoven

Fidelio18140523

Ik heb een haat-liefde verhouding met ‘Fidelio’. Enerzijds vind ik het een opera van niets, anderzijds kan ik immens genieten van de ouverture. Of van het kwartet in de eerste acte – mits goed uitgevoerd een hemels stukje muziek.

Harnoncourt (Teldec 4509-94560-2)

Fidelio Harnoncourt cd

Bijzonder fraai vind ik de opname die Nikolaus Harnoncourt in 1995 heeft gemaakt met het Chamber Orchestra of Europe. Charlotte Margione is een fantastische Leonore en Peter Seiffert (Florestan) klinkt als een jonge god. Ook de jonge (ja, vergist u niet! Don Ferrando is jong!) Bo Skovhus zingt op een zeer natuurlijke manier de edelmoedige Minister. Ook Sergei Leiferkus (Don Pizarro) is hier veel beter op zijn plaats dan in de opera’s van Verdi.

Een beetje triest word ik als ik de namen van László Polgár (Rocco) en Deon van der Walt (Jaquino) terug zie: Polgár, een niet alleen in Amsterdam zeer beminde zanger, is in september 2010 plotseling overleden. En Deon van der Walt werd in november 2005 (wie zegt dat het leven geen opera is?) door zijn eigen vader doodgeschoten. Het orkest is zeer transparant en heerlijk luchtig, iets dat ik als zeer prettig ervaar.


Barenboim (Teldec 3984-25249-2)

fidelio barenboim

Nou kunt u zeggen: Fidelio luchtig? Ik wil juist donder en hemelslag! Dat kan. In dit geval kunt u het beste naar Daniel Barenboim grijpen. Hier is niet alleen het orkest (Staatskapelle Berlin) van bijna Wagneriaanse afmetingen, de zangers: Waltraud Meier (Leonore), Plácido Domingo (Florestan), Falk Struckman (Don Pizarrro), René Pape (Rocco), Kwangchul Youn (Don Fernando) zijn het ook.

Heerlijk lyrisch (maar toch zwaarder bezet dan gebruikelijk) daarentegen zijn de rollen van Jaquino (Werner Güra) en Marzelline (Soile Isokoski). De tempo’s zijn gedegen maar nergens slopend en Barenboim dirigeert met verve.


Elder (GFOCD 004-06)

Fidelio Eldet

Er is ook helemaal niets mis met de uitvoering uit 2006, in Glyndebourne live opgenomen voor de eigen label van het Festival. Anja Kampe maakte er haar enthousiast ontvangen debuut als Leonore. Terecht. Zelden of nooit hoor je die rol zo mooi lyrisch, zo breekbaar gezongen, waardoor Leonore nog meer ons respect voor haar heldhaftige handelingen verdient. In de gesproken dialogen toont Kampe zich bovendien een actrice van formaat.

Ik ben geen grote fan van Torsten Kerl (Florestan), maar hij zingt zijn grote aria echt fantastisch. Lisa Milne (Marzelline) heeft mijn hart gestolen met haar heerlijke sopraan en ook de rest van de bezetting is fantastisch. Mark Elder dirigeert het prachtig spelende London Philharmonic Orchestra met een grote intensiteit.

Het is bijzonder jammer dat de productie niet op DVD is verschenen, want in alle recensies werd de regie van Deborah Warner lovend besproken. Maar ook zonder visie valt er waanzinnig veel te genieten.

Ook de verpakking oogt zeer fraai: de twee cd’s zitten ingeklemd in een soort boekwerk met een harde kaft, met, behalve het libretto, veel repetitie- en voorstellingfoto’s

Harnoncourt (Arthaus 107111)

Fidelio kaufmann

Ook op dvd is de keuze best groot. In 2004 al (!) heeft Jonas Kaufmann Florestan gezongen, in Zürich onder leiding van Nicolaus Harnoncourt. De dirigent heeft zijn visie hoorbaar veranderd en het orkest klinkt zwaarder dan op Teldec. Hij geeft ferm aan en begint heel erg snel, om daarna toch tot bedaren te komen. Ik vind het allemaal te afgemeten, te strak … Althans voor mij.

De regie is in handen van Jürgen Flimm en voor zijn doen laat hij tamelijk realistische beelden zien, soms misschien zelfs ‘te’. Een leuk weetje: Flimm heeft ook de regie en supervisie van de dialogen voor de Teldec-opname uit 1994 gevoerd.

Lászlo Pólgár is een prachtige Rocco. Ik betwijfel of hij in de rol (fysiek dan) helemaal idiomatisch is, zeker met een (zeer zwakke) Elisabeth Magnus als zijn dochter, maar ach, die man terug te kunnen zien!

Camilla Nylund is een beetje een onderkoelde Leonore, maar Kaufmann is onweerstaanbare Florestan.

Haitink (Opus Arte BD OA7040)

Fidelio Haitink

Alweer in Zürich, maar dan vier jaar later werd er alweer een nieuwe productie van ‘Fidelio’ (ze zijn er blijkbaar gek op) gepresenteerd. Het Zürcher Orkest wordt zeer liefdevol gedirigeerd door Bernard Haitink, maar ja – hij is ook met zijn Beethoven’s zowat vergroeid.

Hij heeft er ook over nagedacht: hij vindt de ideeën achter de muziek veel sterker dan welke politieke labels dan ook. Actualisering zou hem de worst wezen, want de muziek zelf is doorschijnend, transparant en warm.

Teruggrijpend naar de Mahleriaanse traditie zet hij ‘Leonore III’ in de tweede acte. Wel is hij een beetje aan de trage kant.

De regie van Katharina Thalbach en de aankleding van Ezzio Tofolutti zijn zeer realistisch, wat naadloos sluit bij de ideeën van Haitink, maar de kostuums zijn van alles wat. De dialogen zijn ietwat ingekort, wat ik niet echt als een gemis beschouw.

Lucio Gallo is voor mij een misbezetting. Hij zet Don Pizzaro neer als een Italiaanse maffiabaas, maar dan een zoals je ze alleen maar in de bioscoopfilms tegenkomt. Hij chargeert dat het een lieve lust is en zijn stem heeft niet het juiste timbre voor die rol.

Alfred Muff is als Rocco beter op zijn plaats dan als Pizzaro vier jaar eerder, maar ook hij heeft zijn beste tijd gehad. Melanie Diener (Leonore) zingt zeer adequaat, op haar acteren kan ik ook weinig aanmerken, maar zij kan mij geen seconde als man overtuigen.

Robberto Saccà vind ik een geweldige Florestan. Lyrischer dan we doorgaans gewend zijn, maar dat vind ik geen probleem. En al ziet hij er niet uitgemergeld uit, met zijn fantastische acteervermogen kan hij veel suggereren. Ik ben de zanger ook steeds meer gaan waarderen.

10 comments

 1. “Een opera van niets”??? Nou, dan verschillen we hierin toch heel grondig van mening !(hetgeen natuurlijk best mag…). Voor mij staat hij toch zeker in mijn top-30 van mooiste opera’s en is een indrukwekkende hymne aan de echtelijke liefde en de politieke vrijheid!
  Dat het een ‘symfonie voor stemmen’ zou zijn, zoals ik eens iemand hoorde zeggen is onzin: het slotensemble mag dan inderdaad 9de symfonie-achtig zijn (maar bv de slotfuga van Falstaff is dat ook in zekere zin…) maar de rest van de opera is een ‘Singspiel’ zoals ook bv ‘Der Freischütz…
  Natuurlijk, ieder zijn smaak…

  Wat mij ook opvalt is dat men de laatste tijd vaker teruggrijpt naar de originele versie, die men ‘Leonore’ is gaan noemen en die zijn eigen pluspunten heeft. Ikzelf heb daar toch ook al een drietal uitvoeringen van.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja meningen verschillen gelukkig voormijm ook een der mooiste opera s mits een goed eLeonore en Florestan, De mooiste Leonore voor mij is zeker Gre Brouwenstijn daa rwordt niets over gezegd wereldklasse jammer dat er zo weinig opnames zijn van haar heb 2 cd s en radioopname afscheidsvoorstelling amsterdam 1971 februari.

  Like

 3. Heu, … dat zijn wel allemaal complete opnamen … tenminste van de courante laatste versie.
  Tussen de 1ste “Leonore” versie en de uiteindelijke “Fidelio” versie zijn wel stukken weggelaten (vaak ten onrechte) of totaal veranderd, wat het volgens mij zinvol maakt tussen alle klassieke uitvoeringen ook af en die originele versie te spelen…

  Like

 4. … hetgeen blijkbaar de laatste tijd vaker gebeurt want afgezien van de uitvoeringen -en opname- onder René Jacobs bleek de uitvoering in het ‘Theater an der Wien’ in de regie van Christoph Walz (en die op ARTE werd uitgezonden, ook terug te grijpen naar de 1ste ‘Leonore’ versie…

  Like

 5. Ja Basia de meeste opnames die jij noemt heb ik. Mis alleen in je rijtje nog de volgende
  APORTRAIT of Gre o,a complete Jenufa Gala Gl 100.667
  Tannhauser onder karajan Wiener Staatsoper Nuova Era 013 6307
  La Forza del Destino Buenos Aires met o,a richard Tucker Walhall WlCd 0310
  Reqiuem Verdi 0.a Zampieri, Oralia Dominguez onder Solti Globe GLO 5141
  Reqiuem Verdi o.a Petre Monteanu Maria Ilosvalvy onder Paul van Kempen 20047 Paperbackopera
  Fidelio Buenos Aires met Arnold van Mill uit 58.
  Iphigenia en Tauride uitb H.F Amsterdam onder Alberto Erede 64.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja inderdaad sorry hoor mooie beschrijving jammer inderdaad van de opname.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s