Alzira van Verdi: een mislukking of een vergeten meesterwerkje?

Alzira

Verdi zelf vond het een mislukking. Waarom? Het verhaal is niet gekker dan Il Trovatore of La Forza del destino en de muziek beslist niet minder mooi. Toch wordt Alzira nog maar zelden uitgevoerd. Ooit hoopte ik dat deze opname er iets aan zou kunnen veranderen, want niet vaak hoor je een uitvoering op een zo hoog niveau. Helaas. We zijn al bijna 20 jaar verder en … en wanneer zijn we Alzira tegengekomen? Triest.

Terug naar de (ooit Philips) opname. De bas Slobodan Stankovic geeft schitterend gestalte aan Alvaro, de Spaanse gouverneur in Peru. Als Gusmano, zijn zoon en opvolger, horen wij Paulo Gavanelli: een pracht van een bariton en toen (de opname is uit 2001) nog een belofte voor later. Hun duet in de eerste acte, waarin de vader smeekt om genade voor de Inca leider Zamoro, laat hun stemmen samensmelten tot een ontroerende eenheid.

Marina Mescheriakova schitterde al in de eerder dat jaar uitgebrachte Jérusalem, en ook hier stelt zij niet teleur: haar romige sopraan heeft zij volledig onder controle en haar hoogte is voorbeeldig. Haar stem klinkt meisjesachtig en onschuldig, wat haar geschikt maakt voor de meeste Verdi heldinnen.

Ramon Vargas ontpopt zich steeds meer als de tenor van onze tijd. Het is een genoegen om zijn smeuïge stem zo moeiteloos en zuiver door de noten heen te horen glijden.  Zijn Zamoro is temperamentvol en gepassioneerd, en het is volkomen duidelijk: Vargas is een ster. Ook het orkest en de dirigent zijn grandioos.


Verdi
Alzira
Marina Mescheriakova, Ramon Vargas, Paulo Gavanelli, Slobodan Stankovic
L’Orchestre de la Suisse Romande olv Fabio Luisi
Philips 4646282

8 comments

 1. Heel goed dat de vroege Verdi weer eens de revue passeert. De enthousiastmerende recensie werkt aanstekelijk. Ik heb de opera slechts één keer gehoord in De Matinee op de Vrije Zaterdag met Christina Deutekom, Henk Smit en Guus Hoekman als ik me niet vergis.Er zijn een aantal opnames van Deutekom met vroege Verdi opera’s.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als vurig Verdi-opera fan vind ik helemaal geen minderwaardig werk. Verdi zelf vond dit werk een mislukking was. Een mislukking of een vergeten opera de hier voorgestelde opname met Mescheriakova, Vargas en Gavanelli is wel een buitengewone uitvoering die bewijst dat toch geen minderwaardig werk is van Verdi. De geschiedenis van dit werk is ook te vinden op de website ” 400 jaar Opera ” of http://www.antheunisgilbert.be

  Geliked door 1 persoon

 3. ‘Alzira’ is, denk ik, de enige Verdi-opera die ik nog onder geen enkele vorm gehoord heb (noch live noch cd). Toevallig (?) moest dit werk dit seizoen in de Opéra Royal de Wallonie gegeven worden, helaas besliste corona OOK DAAR anders over… Hopelijk uitgesteld maar niet verloren. In die Opéra Royal de Wallonie heb ik trouwens al verschillende ‘zeldzame’ opéra’s van Verdi gezien: Ernani, I Masnadieri (!), Attila, I due Foscari (met Leo Nucci!), Jérusalem (!), Stiffelio (één van mijn lievelingswerken) en recentelijk de ABSOLUUT VOLLEDIGE Parijse versie van Don Carlo.
  Hopelijk na die Alzira ook ooit eens ‘Il Bataglio di Legnano’ ? Vind ik ook een opmerkelijk mooi werk!

  Geliked door 1 persoon

 4. Het verhaal van ‘Il trovatore’ is trouwens helemaal niet slecht! (ondanks zijn eeuwig kwade reputatie) Overigens pas 4 complete en totaal veerschillende -en ieder op zijn manier schitterende- DVD opnames van gezien

  Geliked door 1 persoon

 5. (om even te blijven zeuren) Ik vind het niet zo onlogisch. Dat bv Azucena niet steeds consequent handelt komt voor uit het feit dat ze zelf tussen tegenstrijdige gevoelens heen en weer geslingerd wordt (wraak en moedergevoelens). En OK, het toeval speelt ook een grote rol, maar dat geldt evenzeer in andere meesterwerken. En dat de muziek “alles goed maakt” vind ik eigenlijk ook een verkeerde zienswijze (sorry!). Die muziek is namelijk niet alleen goddelijk (sic) maar ze past ook compleet bij de situaties en sferen en vormt dus met de handeling een, tja, logisch en harmonisch geheel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s