Is Verdi’s Jérusalem alweer vergeten?

Jerusalem

In de tweede helft van de negentiende eeuw was Parijs één van de belangrijkste operacentra. Hier hadden (o.a.) Gioacchino Rossini en Giacomo Meyerbeer hun grootste triomfen gehad en daar wilde de jonge Verdi ook erbij horen.

Het was voor Parijs dat hij zijn I Lombardi alla prima crociata uit 1843 in Jérusalem ‘veranderde’. Het verhaal: liefde, verraad en wraak tijdens de kruistochten bleef hetzelfde, de karakters echter hebben wat meer dimensies gekregen. Uiteraard kwam er een ballet in (we waren immers in Parijs), wat in een schitterend begin van de derde acte resulteerde.

Echt innoverend is de partituur niet: men hoort er flarden van Rigoletto en Macbeth in, en zelfs het Slavenkoor (hier het Pelgrimskoor) ontbreekt er niet. Maar man, man, man: wat is het allemaal mooi!

De uitvoering is van een buitengewoon hoog niveau. Fabio Luisi zweept het orkest tot ongekende hoogten, het zingt en het zindert dat het een lieve lust is. Kijk: zo ga je met Verdi om. Vind ik, althans.

Marina Menscheriakova heeft een stem uit duizenden, een formidabele techniek en wat een inlevingsvermogen! Luister maar naar haar gebed in de eerste akte, hoe zij haar stem terugneemt…. Ongeëvenaard.

Marcello Giordani is als haar geliefde Gaston aan haar gewaagd, en ook de rest van de zangers doet voor hen niet onder. Heerlijk!


Giuseppe Verdi
Jérusalem
Marina Mescheriakova, Marcello Giordani, Roberto Scandiuzzi, Philippe Rouillon
L’Orchestre de la Suisse Romande olv Fabio Luisi
Philips 4626132 (3cd’s)

5 comments

 1. Ik zie op de hoes van de cd of plaat dat daar opstaat dat dit de eerste opname zou zijn. Ik heb wel 11 geregistreerde opnamen van deze opera ” Jerusalem ” gevonden waarvan de oudste van 1963 is door ” Theatro Le Fenice di Venzia ” onder de leiding van Giandrea Garazinni met Aragall,Solvoldi, Guelfi op ” The Golden Age of Opera ”

  Van “Il Lombardi” heb ik er 22 complete opnamen gevonden waarvan de oudste van 1951 is door het radio orkest van ” De rai Milaan ” onder de leiding van Manno Wolf-Ferrari
  dit alles kan je weer vinden op http://www.antheunisgilbert.be De website ” 400 jaar opera “

  Like

 2. Deze opéra werd dus in de Opéra Royal de Wallonie gegeven. Ik verkies misschien wel de originele ‘I Lombardi’ maar het loonde toch meer dan de moeite!

  Like

 3. Deze opéra werd dus reeds gespeeld in de Opéra Royal de Wallonie. Ik verkies misschien de originele ‘I Lombardi’ maar het loonde zeker meer dan de moeite!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s