
Siciliaanse Vespers (1846), door Francesco Hayez
Les vêpres siciliennes was Verdi’s eerste Franse ‘grande opéra’, die hij, na lang aandringen door de Parijse Opera, componeerde op een libretto van Eugene Scribe en Charles Duyverier. Het is één van zijn langste opera geworden, wat onder meer te danken is aan het, voor het Parijs van toen, verplichte lange ballet in de derde akte (maar liefst een half uur!).
Het verhaal speelt zich af in Palermo in 1282, tijdens de Franse bezetting van Sicilië. De jonge Siciliaan Henri is verliefd op Hélène, een jonge Oostenrijkse hertogin, gevangen gehouden door Guy de Montfort, de Franse gouverneur van Sicilië. Als blijkt dat Montfort de vader van Henri is, zijn de verwikkelingen niet te overzien, en aan het eind is zowat iedereen dood.
De première in 1855 was een fiasco en een paar jaar later bewerkte Verdi het werk tot het Italiaanse I vespri Siciliani, waarmee hij veel meer succes boekte. Een echte kaskraker werd de opera echter nooit.
IN HET FRANS
Les vêpres siciliennes was de derde uitgave in de serie ‘originele versies’ van Opera Rara, na eerdere uitgaven van Macbeth en Simon Boccanegra. Het werd al in mei 1969 live opgenomen in The Camden Theatre in Londen en in februari 1970 door de BBC uitgezonden, maar de cd-uitgave kwam pas in 2004 op de markt.
De uitvoering, met in de hoofdrollen Jacqueline Brumaire, Jean Bonhomme en Neilson Taylor, is redelijk tot goed, maar als document is het van een buitengewoon belang. (ORCV303).
In juni 2002 heeft onze onvolprezen ZaterdagMatinee op Vrije Zaterdag Les vêpres siciliennes concertante op de planken gebracht. Het is bijzonder spijtig dat de opname ervan nooit op cd’s is verschenen, want de uitvoering (met onder andere Nelly Miricioiu, Francisco Casanova en Zeljko Lucic) was niet te versmaden.
IN HET ITALIAANS
Als u de Italiaanse versie van de opera wilt hebben, dan is de keuze iets groter, maar om te zeggen dat de markt er mee is overvoerd?
Eerlijk gezegd ken maar één _goede_ studio-opname van het werk (ooit RCA RD 80370). De cast bestaat uit onder andere Martina Arroyo, Plácido Domingo, Sherill Milnes en Ruggiero Raimondi. Het is zeer de moeite waard, zeker ook omdat de muziek vrijwel compleet is.
Voor de rest moeten we het (toegegeven, in de meeste gevallen op zijn minst zeer interessante) piratenopnames hebben. Zeer aan te bevelen is een opname met Montserrat Caballé en Plácido Domingo uit Barcelona 1974.
Dezelfde opname op een ander label (SRO is niet meer beschikbaar):
“…concertante op de planken gebracht”?.
LikeGeliked door 1 persoon
🙂
Ach…… bij wijze van spreken dan 🙂
Het podium van het Concertgebouw, dat zijn toch ook planken? 🙂
LikeLike
Absoluut de moeite van het speuren waard is de live opname van de opening van het seizoen 74/75 van de MET inclusief volkslied met Cristina Deutekom, Placido Domingo, Sherrill Milnes en Paul Plishka.
Ze zingen de sterren van de hemel en tegen zoveel enthousiasme kan geen studio opname op en al helemaal niet in de Franse versie waar verveling en een gevoel van – schiet nou maar op – altijd weer dreigt.
Dat bij de Franse wereldpremiere het succes uitbleef en in latere Italiaanse uitvoeringen het succes wel kwam lijkt mij nog steeds dat Verdi beter wist wat hij deed, dan de huidige operahuizen, inclusief de geenszins succesvolle franse uitvoering in Amsterdam een paar jaar geleden, waar Hélène in het eerste deel van de bolero ineens zwanger was en in het tweede vers een kind gebaard had en dan heb ik het nog niet over het lachwekkende choreografie die Verdi’s prachtige balletmuziek omzeep hielp.
Nee, geef mij maar de Italiaanse versie en liefst live.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt Hans voor de aanvoeling!
En: ik ben het met jee eens!
LikeLike
Ja, die RCA met Levine heb ik in de kast staan. Prima versie met de juiste wat opgewonden en broeierige sfeer. Ook heb ik een zwak voor Arroyo.
LikeGeliked door 1 persoon