Il Giuramento: een aaneenschakeling van de mooiste melodieën, die je dwingen te luisteren

Giuramento

Daar heb ik zo’n vijfendertig jaar geleden werkelijk een vermogen voor betaald, voor de twee slecht gekopieerde cassettebandjes met Il Giuramento van Saverio Mercadante, op 9 september 1979 live opgenomen in Wenen. En nu de Oostenrijkse Omroep ORF de een na de ander live opgenomen opera uit hun archieven opdiept en op cd’s overzet, kwam ook deze prachtopera –  voor weinig geld en in een voortreffelijke geluidskwaliteit – op de markt (Orfeo C 6800621).

Giuramento HUgo

Il Giuramento is, net als La Gioconda, gebaseerd op het toneelstuk ‘Angelo, tyran de Padoue’ van Victor Hugo, maar tussen beide werken zit een wereld van verschil. ‘La Gioconda’ is een zeer gepassioneerde, bij vlagen overweldigende opera en bevat een keur aan (over)bekende aria’s. Denk aan ‘Suicidio’ of ‘Cielo e mar’. Il Giuramento is kleiner, intiemer. Denk aan Bellini met een vleugje vroege Verdi.

De hele opera is eigenlijk niet anders dan een aaneenschakeling van de mooiste melodieën, die je dwingen te luisteren zonder mee te willen zingen. Of het moet ‘Compita è ormai la giusta e terribil vendetta’ zijn, een pracht van een aria met veel weemoed en elan gezongen door Domingo

Domingo heeft de voor hem geheel nieuwe rol in vier dagen (!) ingestudeerd en was – na maar één repetitie – voor de zieke Peter Dvorsky ingesprongen. Doe het hem na!

Mara Zampieri had, in tegenstelling tot veel van haar hedendaagse collega’s een zeer eigen geluid waar je wel of niet van kon houden, maar je kon haar onmogelijk met een ander verwarren. Haar zilvergekleurde, zinnelijke sopraan mengt prachtig met het gouden fluweel van Agnes Baltsa (toen nog zonder de lelijke registerbreuk die haar latere optredens zo ontsierde) en in  ‘Oh! Qual nome pronunziaste’ smelten hun stemmen samen tot een prachtige eenheid, die zo mooi is dat het pijn doet.


16 comments

 1. wat waren we toen nog ‘eager’, we legden kapitalen op tafep voor belabberd opgenomen opnamen, ik ging af en toe naar Saturn in Keulen, het zweet gutste me altijd van het voorhoofd na een bezoek. Domingo heeft zich de rol in 4 dagen tijd eigengemaakt, hoe is dat mogelijk? Of was dit een concertante uitvoering? Maar dan nog…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb zeker absoluut niets tegen Donizetti of Verdi maar wanneer krijgen wij de operas van Mecadante vaker te horen?? Hij heeft veel geschreven en toegegeven, het zijn niet allemaal parels aan de kroon maar voor een komponist die o.m. door dezelfde Verdi bewonderd werd is de huidige verwaarlozing van zijn werken onbegrijpelijk. Dankzij o.m. de onvolprezen Opera Rara hebben wij gelukkig het een en ander mogen herontdekken (Zaira en Orazi e Curiazi o.a) maar wat voor mij overrompelend was is Francesca da Rimini. Ik was onlangs met vacantie in Italië en op een avond zette ik de radio aan in mijn agriturismo kamer met een voor mij prachtige opera die ik niet kende. Wat schetste mijn verbazing toen bij de afkondiging de titel Francesca da Rimini van Mercadante werd genoemd , een opname uit het Festival van Martina Franca die inmiddels op het label Dynamic is verschenen. Een absolute aanrader voor alle liefhebbers van de Italiaanse opera!

  Geliked door 1 persoon

 3. Natuurlijk wordt Il Giuramento nauwelijks uitgevoerd, maar vreemd genoeg heb ik in de loop van mijn leven toch altijd nog zeven verschillende uitvoeringen op LP en CD weten te verzamelen. Van zijn overige opera’s staan er 21 in de kast. Best veel eigenlijk! Symfonisch en religieus werk vind ik ook nog terug op 10 verschillende CD’s samen met het oeuvre van zijn tijdgenoot Giovanni Pacini vormt Mercadante voor mij (en andere melomanen) de zogenoemde guilty pleasure.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dag Basia,

  ik moet je even tegenspreken. Die cd op Orfeo bestaat veel en veel langer, Ik kocht hem al op 10 april 2007 in Wenen bij Caruso (een volgestouwde cd-winkel in de zijstraat achter de Staatsoper die zoals ik deze zomer ontdekte helaas niet meer bestaat).

  Like

   1. Onder de naam van degene die een reactie instuurt op jouw blog staat een tijdsaanduiding. Dáár doel ik op.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s