De Gierige Ridder van Rachmaninoff: wat een opera! En wat een uitvoering!

the-miserly-knight-0095115154427_0

Rachmaninoff associeer je niet gauw met de opera. En toch heeft hij er vier gecomponeerd. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik tot een jaar of tien geleden niet eerder van de korte opera De Gierige Ridder heb gehoord. Raar eigenlijk want het werk is wonderschoon.

De muziek die Rachmaninoff bij de tekst van Poesjkin heeft gecomponeerd doet zeer Wagneriaans aan en als je niet beter wist zou je denken dat je hier met een onbekend deel van de Ring te maken hebt. In het Russisch, dat dan weer wel.

De rol van de gierige ridder is zeer veeleisend. In de tweede akte krijgt hij maar liefst een twintig minuten durende monoloog te zingen, waarin hij een scala aan emoties moet tonen. Het was bedoeld voor Fyodor Sjaljapin, zowat de beste bas van zijn tijd, maar om onbekende redenen heeft hij de rol (op de monoloog na) nooit vertolkt.

Op de Chandos-opname uit 2009 (CHAN 10544) wordt de Baron gezongen door de – inmiddels wereldberoemde maar toen nog beginnende en zeer jonge – bas Ildar  Abdrazakov. Zijn soepele stem lijkt van fluweel en hij weet er overtuigend mee te acteren, petje af!

Ook de Oekraïense tenor Misha Didyk (Albert) was toen nog maar een naam om in de gaten te houden. In de confrontatiescène tussen vader en zoon hoor je de vonken overspringen, zowaar een echt duel.

Gianandrea Nosado dirigeert fantastisch, met veel gevoel voor drama. Wat een opera! En wat een uitvoering!


 

 

5 comments

 1. Ja, goeie muziek zeg! Potverdorie!
  Het lijkt me een éénakter, dus ik denk dat die monoloog, waar je het over hebt, in de 2e scene zit en niet in de 2e ákte, of misschien staat het niet goed op Spotify.
  Als dit ooit voor Chaliapin geschreven is, is Abdrazakov eigenlijk ideaal als opvolger, Zelfde soort ”hoge” soepele bas.
  Die tenor wordt aan het begin enorm aan het werk gezet! Voordurend forte en een heel stel hoge bessen…pfff… Leuk! Stemmen zijn ”ouderwets” prominent opgenomen, dat bevalt me wel.
  Fijne titel ook en ik ga er later beslist meer van beluisteren! Zeer de moeite!

  Geliked door 1 persoon

 2. Er bestaat op Opus Arte ook een dvd met de scenische uitvoering uit Glyndebourne onder Vladimir Jurowski met Sergei Leiferkus. Beslist de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s