BASIA CON FUOCO’S TOP TIEN 2017

toptien basiaconfuoco

En zo zijn we aan het eind van het jaar 2017 beland. Het was een mooi jaar, vol prachtige opera’s en concerten, een jaar waar ik met plezier op terug kijk.

In 2017 zijn onmetelijk veel nieuwe cd’s en dvd’s uitgekomen: veel goede, slechte en middelmatige. Maar er waren ook ontzaglijk veel echte uitschieters, zo veel dat ze niet in eens in een eng lijstje van maar tien titels pasten.

Ik heb maar één keer gesmokkeld door twee nieuwe cd’s van Veronique Gens als één te laten gelden: ze staan immers broederlijk in dezelfde bespreking

Hier is mijn lijstje, in ALFABETISCHE volgorde naar de componist – of de uitvoerende

1. JOSEPH BEER: POLNISCHE HOCHZEIT

top beerPolnische Hochzeit is een heerlijke operette in de rijke Weense traditie. Je hoort er flarden van  Emmerich Kálmán en Paul Abraham (Victoria und ihr Husar!), maar de partituur is rijkelijk gelardeerd met Poolse volksdansen en Joodse volksmelodieën. Plus de in de tijd veel gebruikte jazzinvloeden […]Het is bijna niet te geloven, maar Beer componeerde Polnische Hochzeit in slechts drie weken. De première in 1937 in Zurich was een enorm succes. […] Onder de titel Les Noces Polonaises zou de operette op 1 oktober 1939 worden opgevoerd in Théâtre du Châtelet. De hoofdrollen zouden gezongen worden door Jan Kiepura en Martha Eggerth, maar een maand daarvoor zijn de Nazi’s de tweede Wereldoorlog begonnen.

https://basiaconfuoco.com/2017/04/23/polnische-hochzeit-van-joseph-beer/

2. SERGIEI BORTKIEWICZ: PIANO WORKS

top BortkiewitzCD50Lieve mensen: deze cd is gewoon grandioos! Stiekem betrap ik mij op de gedachte dat het wellicht één van de mooiste pianorecitals van de laatste tijd is. […] Daar zat ik dan op mijn bank, met ingehouden adem schaamteloos te genieten.

 

 

 

 

https://basiaconfuoco.com/2017/10/16/sergei-bortkiewicz-piano-works/

 3. MAX BRUCH: TWEEDE VIOOLCONCERT

top bruchIk kan mij geen beter pleidooi voor al dat moois voorstellen dan die van de jonge Engelse violist Jack Liebeck. […]Liebecks viool (een Guadagnini uit 1785) zingt, fluistert en gromt waar nodig. Zijn fluwelen toon en zijn fenomenale strijkvoering doen mij aan die van Perlman denken. Virtuoos en zeer liefdevol.

 

 

 

https://basiaconfuoco.com/2017/05/30/max-bruch-violin-concerto-no-2/

4. SABINE DEVIEILHE: MIRAGES

Top MiragesSabine Devieilhe heeft een prachtige, onaards hoge stem waarmee ze veel suggereert maar nog meer aan je verbeelding overlaat. Klasse! Ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst zo ontzettend enthousiast was over zowel de zangeres als door de door haar opgenomen repertoire.

 

 

https://basiaconfuoco.com/2017/12/24/sabine-devieilhe-mirages/

5. VERONIQUE GENS: NÉÈRE EN VISIONS

top neereVoor haar album Néère heeft Véronique Gens een meer dan schitterende selectie gemaakt uit de mooiste liederen van Reynaldo Hahn, Henri Duparc en Ernest Chausson. De prachtige mélodies passen Gens’ donker getinte en licht gevoileerde stem met sensuele ondertonen als een fluwelen handschoen. […] Niets anders dan lof ook voor de pianiste. Zeldzaam mooi.

top Visions_Gens_279Om deze cd kan niemand heen […] Visions overstijgt alle verwachtingen en wensen. De cd zit barstensvol onbekende aria’s uit onbekende opera’s en oratoria van de grotendeels minder bekende en/of vergeten componisten. [..] Hierin voldoet Véronique Gens meer dan uitstekend. Dat niet alleen vanwege haar voorbeeldige dictie en verstaanbaarheid, maar ook omdat haar stem zich tot een echte ‘Falcon sopraan’ heeft ontwikkeld en een niveau had bereikt dat zich voor dit repertoire meer dan uitstekend leent.

https://basiaconfuoco.com/2017/09/25/van-tragediennes-naar-visioenen-veronique-gens-een-mini-portret/

6. SZYMON LAKS: CHAMBER WORKS. ARC ENSEMBLE

top laksBijna alle werken beleven hier hun cd-première maar dat deze opname echt een must have is ligt aan meer factoren. Dat de kwaliteit van de zo lang zo verwaarloosde muziek hoog is staat buiten kijf, alsook de uitstekende prestaties van de musici. Beschouw het kopen van deze cd als een verlate genoegdoening voor de componist die meer was dan een ‘kapelmeester van Auschwitz’.

 

 

 

https://basiaconfuoco.com/2017/09/28/szymon-laks-muziek-uit-een-andere-wereld/

7. EKATERINA LEVENTAL: SILVER AGE

top leventalDaar waar de meeste vertolkers het lied als een timide fluisterverzoek inzetten, zet Levendal haar stembanden open in een soort pijnlijke schreeuw om aandacht. Daar voel je je ongemakkelijk bij en dat is denk ik ook de bedoeling. […] Dat ongemakkelijke gevoel blijf ik de hele recital houden: ik ken de liederen heel erg goed en toch is het alsof ik ze nu voor het eerst hoor. Dat noem ik werkelijk grote kunst.

 

https://basiaconfuoco.com/2017/12/17/the-silver-age/

8. GUSTAV MAHLER: ORKESTLIEDEREN DOOR ALICE COOTE

top mahlerAlice Coote […] is zo ontzettend betrokken dat het pijn doet. Alsof zij je haar beleveniswereld in meesleurt, de afgrond in. Niet dat het allemaal perfect is wat zij doet […] maar dat geeft allemaal niet. […] Over ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ zei Mahler ooit: ‘Dit ben ik ten voeten uit.’ Hier hoor je het.

 

 

https://basiaconfuoco.com/2017/09/18/alice-coote-zingt-orkestliederen-van-gustav-mahler/

9. KAROL SZYMANOWSKI: STABAT MATER

top Szymanowski_sy3_90295864507Stabat Mater  van Szymanowski vind ik de mooiste Stabat Mater ooit gecomponeerd, misschien alleen te vergelijken met die van Poulenc. Bizar eigenlijk dat het werk nog steeds zo weinig wordt uitgevoerd. […] Of de nieuwe opname door het door Jacek Kaspszyk geleide koor en het Filharmonisch Orkest uit Warschau met een viertal solisten van naam hier iets aan kan veranderen? Dat hoop ik. De uitvoering is schitterend en het werk, dat niet minder dan een echte meesterwerk is verdient het.

https://basiaconfuoco.com/2017/04/27/szymanowski-stabat-mater/

10. ERNST TOCH: PIANO SOLO WORKS

top tochAlle werken, gecomponeerd tussen 1923 en 1931 [..] zijn buitengewoon fascinerend, want bij al zijn zakelijkheid wist Toch de emoties niet uit de weg te gaan. Zoals hij het zelf zo mooi formuleerde: “we kunnen niet ontkennen dat de muziek in essentie romantisch is. Waarbij we de emoties niet mogen verwarren met sentimentaliteit“. […] En dat is precies wat Kokitis ook doet. Haar spel is niet alleen virtuoos […] maar ook bijna kinderlijk lief. Een aanwinst.

https://basiaconfuoco.com/2017/08/04/ernst-toch-solo-piano-pieces/

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s