Mirages: Sabine Devieilhe zorgt voor de perfecte illusie

Mirages Devieilhe

In geen ander land was de Oriënt-obsessie zo sterk ontwikkeld als in Frankrijk, denk ik. Die aantrekkingskracht op de Franse kunstenaars in de jaren 1850-1920 was zo groot dat er in die tijd zowat geen gedicht, tekening of een lied werd gecreëerd dat er niet door was geïnspireerd. Daar hoorde een mysterieuze vrouw bij, die – lonkend vanachter haar voiles – niet alleen de mannen maar ook zichzelf de afgrond in hielp.

Om haar schoonheid te benadrukken schreven de componisten haar stratosferische hoge noten voor, waardoor ze, ongeacht of zij de hindoe priesteres Lakmé, de courtisane Thaïs of de übermysterieuse vondeling Melisande was, nog sterker de realiteit ontsteeg.

Sabine Devieilhe heeft een prachtige, onaards hoge stem waarmee ze veel suggereert maar nog meer aan je verbeelding overlaat. Klasse! Ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst zo ontzettend enthousiast was over zowel de zangeres als door het door haar opgenomen repertoire.

Trailer van de opname:

Het ‘Bloemenduet’  uit Lakmé – gezongen met de mezzo Marianne Crebassa – ontbreekt uiteraard niet, net zo min als ‘À vos yeaux, mes amis’ (Hamlet van Thomas) en ‘Chanson de Rossignol van Stravinsky.

In ‘La Romance d’Ariel’ van Debussy wordt Devieilhe prachtig begeleid door niemand minder dan Alexandre Tharaud, maar het is vanwege de ‘Quatre poèmes Hindous’ van Maurice Delage dat die cd een must is. Hierin wordt de zangeres begeleid door de musici van Les Siècle die met hun instrumentarium voor een onvervalst Indiaas geluid zorgen.


Mirages: Opera arias and songs
Messager, Debussy, Delibes, Delage, Stravinsky, Thomas, Berlioz, Massenet, Koechlin
Sabine Devieilhe (sopraan), Marianne Crebassa (mezzosopraan)
Alexandre Tharaud (piano)
Les Siècle olv François-Xavier Roth

3 comments

 1. Inderdaad één van de mooiste stemmen van het ogenblik. En prachtige CD. Voor mij was ook de prachtige aria uit ‘Madame Chrysenthème’ van Messager een revelatie… Opmerkelijk ook hoe het lied van Mélisande (een ‘vondeling’ ? Elle s’est enfuie …) lijkt over te gaan in de aria van Lakmé (een overbekende aria waar Devieilhe door haar stemschoonheid toch iets speciaals van maakt.

  Ik zag haar live in ‘Dialogues des Carmelites’ in Amsterdam en de heu… aparte (het minste wat men er van kan zeggen 😉 ) Zauberflöte van Castelucci in de Munt. Ik ontmoette haar telkens even persoonlijk. Vriendelijke vrouw ook…

  Ik heb ook haar twee interessante thema-cd’s rond Rameau en de zusjes Weber.

  Like

 2. Gisterenavond (mijn eerste live-bijwoning sinds februari!) haar liederrecital in de Munt bijgewoond. Liederen van Debussy, Fauré, Ravel en Poulenc.
  Wat een prachtige stem! Zeker in dit genre kan het niet mooier. En wat een charme, gratie, stijl…!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s