NTR ZaterdagMatinee presenteert seizoen 2023/24

De ZaterdagMatinee is een begrip, een feest voor iedereen die van muziek houdt. Rots in de branding in de zo uitgeholde muziekleven in Nederland. Voor elk wat wils: opera, oude muziek, hedendaags muziek met een keur aan opdrachten en premières, Bijzondere concerten, de beste zangers en het schitterende RFO die door de beste dirigenten mag geleid worden

Bladerend door de brochure van het nieuwe seizoen wordt ik melancholisch. Het is nog steeds het seizoen van Kees Vlaardingenbroek, maar wat komt er na? Ik houd mijn hart vast en met weemoed denk ik aan al die zaterdagen die ik, jaar in, jaar uit in het Concertgebouw heb doorgebracht.

Ik ga even stilstaan bij de concerten met de werken, componisten en/of uitvoerenden die mij lief zijn of waar ik nieuwsgierig naar ben en zelf heel graag zou willen bijwonen. Ik snap wel dat niet iedereen zal blij zijn met mijn keuze want allemaal hebben we zo onze voorkeuren. Dat begrijp ik. Beschouw het maar als een selectieve en zeer subjectieve keuze van Basia Jaworski.

OPERA

9 september


Il Pirata van Bellini. Heerlijke opera die nog steeds de erkenning niet krijgt di hij verdient. De bezetting is om te likkebaarden: Michael Spyers, Albina Shagimaturova en Franco Vassallo.

3 februari 202

Eindelijk, eindelijk! Le Rois D’ys van Lalo! Waarom we het nooit eerder hier hebben gehoord? Retorische vraag, denk ik
Judith van Wanroij zingt de rol Rozenn

23 maart 2024

De zaak Makropulos van Janacek. Karina Cenellakis dirigeert en als Jaroslav Prus  horen we niemand minder dan Bo Skovhus, Sally Matthews zingt de 300-jarige diva en ook ons eigen Arnold Bezuyen doet weer eens mee. Het werd tijd!

.

HEDENDAAGS

Hier had ik altijd naar uitgekeken. En nog steeds…. Buitengewoon spannend, want ik wil de nieuwe werken van de (niet noodzakelijk) nieuwe componisten ontdekken. Mits… No ja, je doet mij geen plezier met Ten Holte of Stcokhausen. Maar die komen gelukkig de Matinee niet in.

Dit seizen ligt de nadruk op twee componisten:

György Ligeti, omdat hij honderd jaar geleden werd geborenAtmosphères:

Vioolconcert:

En de Koreaanse Unsuk Chin van wie ik nog nooit een noot heb gehoord en die nu in het zonnetje wordt gezet door de programmeur van de Matinee.

Unsuk Chin © Klaus Rudolph

Unsuk Chin: Graffiti

Met, als aanvulling, of beter gezegd een verrijking: werken van George Benjamin op 16 september

George Benjamin – At first light

Thomas van Dun (jaargang 1995) op op 28 oktober.

Composities van van Dun zijn hier te bekijken en te beluisteren:

https://www.youtube.com/@ThomasvanDun/videos

Hirs, Poppe en Langgaard/Abramsen op 16 december.

En als kers op de taart op 1 juni Chins opera Älice in Wonderland

Waar ik verder naar uit kijk:

21 oktober staat in de teken van Poulenc, met – eindelijk, eindelijk zijn Stabat Mater! Stéphane Denève, de nieuwe vaste gastdirigent van het RFO heeft de leiding

Op 17 februari zingt Chen Reiss liederen van Strauss, begeleid door het RSO olv Lahav Shani, die ook de Zesde Mahler voor zijn rekening neemt

Chen Reiss:

20 april dirigeert Stéphane Denève werken van Rijnvos, Roussel en Ravel

Bacchus et Ariane onder Denève

En, en dat lijkt mij echt heerlijk: op 27 april krijgen we première van Viaggio Italiano van Willem Jeths en Petite Messe Solennelle van Rossini. Met meer dan uitstekende (veelal) Nederlandse  solisten!

Rossini’s ‘Petite messe solennelle’ door het Groot Omroepkoor:

7 comments

 1. Le Roi d’Ys werd al in december 1888 in Amsterdam uitgevoerd in een Nederlandse vertaling. Bron: Annals of Opera 1597-1940. Het staat trouwens ook in de seizoensbrochures 23-24 van de Zaterdag Matinee.

  Ik mis een In Memoriam van Grace Bumbry.

  Like

  1. In 1888 waren zelfs mijn grootouders niet geboren. Toen ze eenmaal er waren, hadden ze waarschijnlijk nog nooit van Nederland gehoord, ze woonden in een kleine shtetl wat nu Oekraïne is

   En het is echt niet te doen voor één persoon om op alle verjaardagen en sterfgevallen te reageren, zeker niet linea recta en meteen.
   Dus Bumbry zult nu nog even missen.

   Like

 2. Volgens de ANNALEN van De Opera-Gezelschappen in Nederland 1886-1995 was de Nederlandse première op 13 december, 1888 in de Koninklijke Schouwburg in ‘s-Gravenhage. Opnieuw uitgevoerd op 26 maart, 1892 te ‘s-Gravenhage en op 11 november, 1918 in de Groote Schouwburg in Rotterdam. Deze laatste uitvoering een productie in het kader van de Koning Albert-feesten t.b.v. Belgische oorlogsslachtoffers. Of de uitvoering in Amsterdam dezelfde was als in ‘s-Gravenhage waag ik te betwijfelen. Het lijkt me onwaarschijnlijk gezien de Franse namen van de zangers.

  Like

 3. Wat een flauw en onzorgvuldig antwoord. Het staat nota bene in de seizoensbrochure. Elke publicist en journalist checkt de feiten. Je hoeft geen archiefonderzoek te doen. De feiten zijn op te zoeken in verschillende Nederlandse en buitenlandse naslagwerken. Wat hebben persoonlijke omstandigheden te maken met op feiten gebaseerde journalistiek anders moet je je niet uitgeven voor publicist. Sorry dat ik zo reageer. Je trekt alles in het persoonlijke.

  Like

  1. Dit is nog een seizoen van Kees en ik neem de volgende ook.
   Wie hem gaat opvolgen? Niemand die iets weet, er is ook geen officiële presntetie geweest.
   Het is afwachten, maar vooralsnog laten we van het aanbood genieten!

   Like

 4. Beste Vrienden van de Matinee,

  Vanmorgen liet Makira Mual, NTR Hoofdredacteur Klassieke Muziek, ons weten dat m.i.v. vandaag Frank Veenstra het team van de Matinee komt versterken.
  Hij zal als waarnemend programmeur de programmering voor het seizoen 2024-2025 voltooien.

  Frank Veenstra is creatief producent, curator/programmeur, componist en musicus. Jarenlang artistiek manager in Muziekcentrum Enschede en Muziekgebouw Eindhoven.
  De laatste jaren initieert hij eigen producties en organiseert hij innovatieve projecten met partnerships en opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

  De NTR gaat de komende periode op zoek naar een opvolger van Kees Vlaardingerbroek. Men hoopt dit najaar hierover een besluit te kunnen nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Jongerius
  Caspar Broeksma
  Kees van Tilburg

  Dit bericht kreeg ik op 17 april j.l. maar waarschijnlijk wisten jullie dit al.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s