De romantische wereld van Lalo: LE ROIS D’YS

Lalo

Hoeveel operaliefhebbers kennen Le Roy d’Ys van Lalo? Volgens mij zijn er weinig mensen die er ooit van hebben gehoord, laat staan dat ze ooit de kans hadden de opera te zien. Totaal vergeten.

Hoe onterecht het is, bewijst de door Dynamic (33592) in april 2008 in Luik opgenomen voorstelling. Le Rois d’Ys is een zeer melodieuze opera met veel koorpartijen en duetten, en de muziek is romantisch en meeslepend.

Het libretto is eenvoudig: de dochters van de koning van Ys (een door de oceaan bedreigde stad) houden van dezelfde man. Wanneer hij voor Rozenn kiest, neemt Margared wraak. Samen met Karnac (vijand van de stad en de koning) opent ze de sluizen, met een overstroming als gevolg. Maar Margared wordt verteerd door schuldgevoelens en offert zich op door in het kolkende water te springen. De stad en haar bewoners zijn gered.

De enscenering is eenvoudig en realistisch. De overstroming wordt uitgebeeld als een enorme regenbui. Niet echt dreigend, maar ja, tenslotte beschikken we allemaal over een gezonde dosis verbeeldingskracht.

De cast is goed tot zeer goed. Gylaine Girard is een fantastische, evenwichtige Rozenn. Haar zeer flexibele sopraan heeft een bijzonder aangenaam timbre. Dit in tegenstelling tot de mezzo Giuseppina Piunti (Margared), die af en toe krijsend overkomt. Maar zij is zo bij haar rol betrokken dat ik het haar gauw vergeef.

Sébastien Guéze (Mylio) kennen we – onder anderen – van zijn fantastische vertolking van Romeo bij de ZaterdagMatinee in 2008. Hij beschikt over een prettige, lichte tenor met een onmiskenbaar Frans tintje, en zijn interpretatie is zeer roldekkend. Werner van Mechelen is een zeer goede Karnac. Aanbevolen!

Sébastien Guéze zingt in dezelfde productie maar dan uit Opera St.Etienne :

Édouard Lalo
La Roi d’Ys
Giuseppina Piunti, Guylaine Girard, Eric Martin-Bonnet, Sébastien Guéze, Werner van Mechelen e.a.
Orchestra and chorus of the Opéra Royal de Wallonie olv Patrick Davin
Regie: Jean-Louis Pichon

10 comments

 1. Wat leuk, krijgt Werner en zijn collega’s van de Waalse opera een mooie resencie van Basia’s hand. Al is het een dvd-productie uit 2008, hierdoor komt Lalo’s enige opera wel wat meer onder de aandacht van de Nederlandse opera liefhebbers.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit is niet de enige opera van Lalo, hij componeerde ook Fiesque gebaseerd op het toneelstuk van Schiller, eigenlijk hetzelfde gegeven min of meer als Verdi’s Simon Boccanegra. Fiesque werd niet lang geleden in Montpellier uitgevoerd als ik mij niet vergis met o.m. Roberto Alagna.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb van ‘Fiesque’ de CD opname van die produktie in Montpellier. Het is lang geleden dat ik ze beluisterde, onvergetelijk vond ik het niet, maar (zoals ALLES) de moeite om eens gehoord te hebben. Het plot heeft overigens niets van doen met Simon Boccanegra…
  Wat ik wel een heel mooi (en bij momenten zelfs ontroerend) werk vind is zijn ‘La Jacqerie’ over een middeleeuwse opstand van de boeren tegen de franse adel. Lalo heeft dit werk echter niet voltooid – dat is gebeurd door een zekere Cocqard, die blijkbaar toch ook talent had, gezien het eindresultaat. Een werk dat zeker af en toe eens zou mogen opgevoerd worden. Ik bezit er dus de opname (met oa een zoals steeds fantastische Veronique Gens) van gerealiseerd door het Palazzo Bru Zane, die werkelijk formidabel werk verrichten in het weer bekend maken van onbekende franse opera’s – en steeds in prachtige uitgave met rijk gedocumenteerd boekje.
  Maar om terug te komen op ‘Le Roi d’Ys’: dat is natuurlijk zijn meesterwerk, één van mijn geliefkoosde franse opera’s. Even ook opmerken dat het werk een prachtige lange ouverture heeft (heel toevallig daarnet nog gehoord) met cello-solo en Tannhauser-citaatje.
  En dat de onovertroffen opname ervan nog steeds die is met een zoals steeds indrukwekkende Rita Gorr als Margared.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik bedoelde met de overeenkomst met Boccanegra de vete tussen de families in Genua destijds, niet de personages van Verdi‘s opera!

   Like

 3. Basia, ik kan niet heel akkoord gaan met je inleidende zin . Dit klopt misschien voor Nederland , MAAR voor de Belgische operaliefhebber is dit niet het geval. Ik persoonlijk heb dit wel al twee keer gezien bij ons zelfs in Gent. Wel als een gastvoorstelling van Opéra de Wallonie In Gent alleen al registreer ik 32 voorstelling zonder een zicht op de Munt van Brussel te hebben, in Luik was dit een repertoire stuk dan ook in Verviers In Antwerpen ook heel vroeg in de 20ste eeuw wel in de Franse opera die na 1922 is overgegaan in de KVO Antwerpen. In het begin van de 20ste eeuw was dit werk wel een bestseller. Maar in Nederland ben je wel op het goede spoor. Maar dat er in de 21ste eeuw wel nieuwe producties op het getouw gezet worden betekend dat die opera eigenlijk nog niet vergeten is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s