About ‘Knoxville, Summer of 1915’ by Samuel Barber

‘Knoxville, Summer of 1915’, is, apart from Adagio, perhaps the best-known work by the American tone poet Samuel Barber, who is still being blatantly and infamously neglected in the Netherlands.Barber composed the piece after James Agee’s prose poem in 1947, when his father was on his deathbed. The nostalgia and wistfulness, the longing for the old days, for the time when you were a child and everything was taken for granted, all that immediately appealed to him. But there was more. Agee, who was more or less a peer of Barber’s, wrote the poem in memory of his own father who had died in a car accident in 1916, after which the family left Knoxville, never to return.‘Knoxville, Summer of 1915’ was first performed by Eleanor Steber in 1948, after which the song would remain attached to her name for a long time, despite renditions – brilliant at times – by many leading sopranos such as Leontyne Price, Dawn Upshaw and Roberta Alexander.

Eleanor Steber:


Leontyne Price


Renée Fleming also has included the song in her repertoire.  She recorded it in 2016 for Decca, with the Stockholm Philharmonic Orchest onder hun Finse dirigent Sakari Oram

4 comments

 1. Jammer dat de onjuistheden over de zogenaamde verwaarlozing van Samuel Barber in Nederland nu weer in het Engels worden herhaald. In mijn reactie destijds heb ik mijn best gedaan om na archiefonderzoek dat recht te zetten. To no avail.

  Like

  1. Beste Rudolph: ik ben geen archivaris. In de 50 jaar dat ik in NL woon Heb ik Barber maar twee keer live gehoord (afgezien van de Adagio, uiteraard): Vanessa in de ZaterdagMatinee (ze hebben het nota bene op mijn verzoek gedaan) en Knoxville tijdens de zomerconcerten.
   Mijn eerste twee jaar in NL woonde ik in een klein dorpje in Limburg, het is pas in 1978 dat ik naar concerten ging.

   Like

 2. Dat weet ik, Basia maar toen het artikel voor het eerst verscheen heb ik geprobeerd met bronvermelding de bewering te ontzenuwen dat Barber schromelijk verwaarloosd werd in Nederland. Jouw persoonlijke ervaring is natuurlijk anders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s