Cavalleria Rusticana waar niemand op zat te wachten

Cavalleria Janowski

Laat ik maar met een (retorische) vraag beginnen: hebben we deze opname nodig? Aan ‘Cavalleria’s’ geen gebrek, het is zowat één van de meest opgenomen opera’s allertijden. Dat we hem de laatste tijd minder hoorden ligt aan de tijdgeest, men houdt niet zo van verisme. Maar zelfs de Nationale Opera in Amsterdam die aan het genre een hekel schijnt te hebben heeft de opera samen (met zijn zuster tweeluik, Pagliacci) op het programma gezet.

Die productie (Carsen op zijn slechtst) ben ik gauw vergeten. Wat wel in mijn geheugen was gebleven was de bijdrage van Brian Jagde die als Turiddu een buitengewoon sterke indruk op mij maakte. Hier stelt hij mij teleur. In tegenstelling tot Amsterdam klinkt hij éénkleurig en hij haalt te veel uit. Ik mis de lyriek. De verliefdheid. En het spijtgevoel.

Maar het kan ook aan de dirigent liggen: ik denk niet dat Marek Janowski hier affiniteit mee heeft. Het orkest klinkt ook te netjes, te braafjes, nergens is de zinderende Siciliaanse zon te bespeuren.

Melody Moore is een mooie Santuzza maar waar is haar alles verterende jaloezie en de wanhoop? Elisabetta Fioorillo is een goede Mamma Lucia en Roxana Constantinescu een prima Lola. Helaas kan Lester Lynch mij geen seconde overtuigen dat hij een jaloerse boer is.


PIETRO MASCAGNI
Cavalleria rusticana
Melody Moore, Brian Jagde, Elisabetta Fiorillo, Lester Lynch, Roxana Constantinescu
MDR Radiokoor Leipzig, Dresdner Philharmonie olv Marek Janowski
Pentatone PTC 5186 772

IS VERISMO DOOD? Deel 1: Cavalleria Rusticana

8 comments

 1. Prachtige opera, daar zeker niets over. Maar al die andere opeera’s van Mascagni die zelden of nooit gespeeld of opgenomen worden. Iris! L’amico Fritz! Guglielmo Ratcliff. Nerone…. ‘Il Picolo Marat’ moest blijkbaar in de zaterdagmatinee gegeven worden. Als het er ooit van komt, moge er dan tenminste een opname van gemaakt worden….

  Naar de CavPag in Amsterdam ben ik niet geweest, al ben ik een grote fan van Carsen – dus misschien gelukkig in dit geval. Al was waarschijnlijk de Santuzza van Rachvelishvili al een verplaatsing waard…

  Like

 2. Kan mij nauwelijks voorstellen dat er iemand in de wereld is die deze Cavalleria geïnteresserd is.
  Er zijn ontelbare heel erg goede opnamen van dit fantastische werk, dus het geld dat deze zinloze productie heeft gekost, had natuurlijk beter aan een andere Mascagni opera besteed kunnen worden.
  Van veel van zijn 16 (!) opera’s bestaat niet eens een fatsoenlijke studio-opname.

  Geliked door 1 persoon

 3. Er zijn gelukkig instanties zoals het ‘Palazetto Bru Zane’ en ‘Opera Rara’ (en soms Dynamic of zelfs Naxos) die zich bezighouden met de -heel verzorgde!- uitgaven van onbekendere opera’s – met soms heel gelukkige verassingen. Maar dat is nog te weinig gezien inderdaad de enorm talrijke werken die nog geen fatsoenlijke studio-opname hebben. Wellicht vrezen de grote uitgeverijen dat zulke werken moeilijker verkocht zullen worden. En natuurlijk zullen dit niet allemaal “meesterwerken” zijn (maar wat is een “meesterwerk” per definitie?) maar IK wil ze wel eens gehoord hebben vooraleer hierover te beslissen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s