La Passione gaat over de dunne scheidingslijn tussen het leven en de dood

La Passione

Ik weet niet of ik het zo fijn vind om de symfonie van Haydn tussen Luigi Nono en Gérard Grisey gepropt te zien. Afgezien van het feit dat ik er niets mee heb (goed, dat ligt dan aan mij): waarom? Voor mij is het een spelbreker en hoe goed het ook gespeeld wordt (heel erg goed) het haalt mij uit mijn concentratie en verstoort de verhoudingen. Wellicht is het vanwege zijn bijnaam, La Passione, waar de hele cd zijn titel aan dankt? Maar genoeg gezeurd want er valt natuurlijk voldoende te genieten.

Nono’s Djamila Boupacha is een eerbetoon aan de Algerijnse vrijheidsstrijdster die in 1961 werd gearresteerd, verkracht, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 1962 werd zij vrijgelaten. Het vijf minuten durende hartekreet (met de nadruk op kreet) voor sopraansolo is gebaseerd op het gedicht ‘Esta Noche’ van Jesús Lopéz Pecheco en het wordt zeer ontroerend gezongen door Barbara Hannigan. Hartverscheurend en tegelijkertijd wiegend.

Dat wiegende, dat komt terug in Berceuse, het laatste deel van Griseys Quatre chants pour franchir (Vier liederen om over de drempel te stappen), liederencyclus voor sopraan en orkest die zich niet makkelijk prijsgeeft. Je moet er voor gaat zitten en het tot je laten komen. Dan kan je niet anders dan het adembenemend te vinden. En als je beseft dat het zijn laatste compositie was (Grisey heeft vlak na het voltooien van dit werk in 1998 een hersenbloeding gehad en overleden, hij was toen nog maar 52) dan krijgt dat ‘over de drempel te stappen’ iets lugubers mee. Zeker ook omdat het ‘over de drempel’ over de scheidingslijn tussen het leven en de dood gaat.

De compositie is zeer theatraal en eigenlijk zou je het live moeten meemaken. Gelukkig weten zowel Barbara Hannigan als het door haar gedirigeerde Ludwig Orchestra de sfeer perfect over te brengen. De orkestrale klanken met de vele diverse kleuren worden perfect gemengd met de vocale bijdrage van de zangeres.


 

La Passione
Luigi Nono: Djamila Boupacha
Franz Joseph Haydn: Symfonie nr. 49 in f (La Passione)
Gérard Grisey: Quatre chants pour franchir
Barbara Hannigan (sopraan en dirigent), Ludwig Orchestra
Alpha 586

6 comments

  1. je moet er echt even voor gaan zitten Jan want makkelijk is het niet. Maar het is meer dan alleen maar fascinerend. Echt bijzonder. In mijn recensie staat link naar Spotify: kun je het openen?

   Like

 1. Ja, het is een prachtige cd. Die Grisey is aangrijpend mooi. Maar die Haydn ook!!! Ik wil he hier nog wel een keer zeggen: Haydn is een van meest onderschatte componisten ooit. Hij is een van de zeer . zeer groten.. Verkijk je niet op zijn pruik! Luister naar zijn diep peilende melancholie…. Ik ben blij dat Hannigan dat hier zo goed aanvoelt. Maar een grandioze cd is het sowieso. Voor mij liggen al deze werken in elkaars verlengde. En dat geeft mijns inziens meerwaarde.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze CD heb ik toevallig zopas gewonnen bij een wedstrijd op Musique 3. Nu nog beluisteren, want dit is een CD die ik niet echt van plan was zelf te kopen… en ik heb nog ZOVEEL te beluisteren dat eerder mijn aandacht vraagt…

  Haydn tussen twee moderne werken is inderdaad … ongewoon, maar men is toch nooit verplicht de ganse CD in één stuk te beluisteren. Volgens een recensie in Opéra Magazine zou de symphonie hier trouwens niet erg “klassiek” vertolkt worden maar “avec des sonorités crues dans les cordes, qui ajoutent à la tension. On est (…) loin de l’image d’un Haydn galant et poudré, au service du divertissement des princes…”. De bijnaam ‘La Passione’ zou overigens komen doordat het werk zou gecomponeerd zijn naar aanleiding van een Goede Vrijdag…

  Barbara Hannigan is overigens een opmerkelijke persoonlijkheid, soms misschien een beetje ostentatief, maar gepassioneerd tot en met en met een enorme uitstraling.
  Ik zag haar in de Munt “‘The Rake’s Progress’ dirigeren (deze uitvoering ergens tussen scenisch en semi-scenisch is nu ook op DVD verschenen). En als men haar bezig ziet (gestes en mimiek!) kan men zich voorstellen dat ze musici enorm kan inspireren!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s