La Damnation de Faust: Rattle doet het goed, maar Davis deed het beter

Faust Berlioz Rattle

Opera? Geen opera? Of toch wel? Berlioz zelf gaf zijn compositie de naam ‘dramatische legende’, dat als een concertstuk uitgevoerd diende te worden. Maar nu we zelfs het Requiem van Verdi of de Matthäus Passion van Bach scenisch opvoeren, ach… waarom niet? En toch is er veel voor te zeggen, voor ‘akoestisch only’, voor het kiezen voor muziek sec, zonder (veelal) verstorende beelden.

De voorliggende live opname uit Barbican in Londen (opgenomen in september 2017) is daar het klinkende bewijs van. Het London Symphony Orchest is gepokt en gemazeld in het oeuvre van Berlioz. Hun eerste opname van La Damnation de Faust onder Pierre Monteaux stamt al uit 1962 en we mogen natuurlijk Colin Davis niet vergeten: hij nam het werk twee keer op, in 1973 en 2001. De nieuwe opname onder Simon Rattle bevestigt nogmaals de verwantschap die de Londenaren met Berlioz hebben. Het is zonder meer prachtig, al prefereer ik lichtelijk de visie van Davis.


Wat deze opname tot een echte ‘must have’ maakt is de werkelijk onnavolgbaar schitterende Marguerite van Karen Cargill. Haar ‘D’amour l’ardente flamme’ zingt ze met een tot tranen toe roerende inleving, ik althans hield het niet droog.

Bryan Hymel is een uitstekende Faust en Christopher Purves een goede Mefisto.


HECTOR BERLIOZ
La Damnation de Faust
Karen Cargill, Bryan Hymel, Christopher Purves
Tiffin Boys’Choir, Tiffin Girls’ Choir, Guildhall School Singers,
London Symphony Choir- and Orchest o.l.v. Simon Rattle
LSO Live LSO 0809

3 comments

  1. Ik ben opgegroeid met de eerste Damnation onder Davis uit 1973, met Gedda als een echte Faust, die de rol vocaal ook helemaal aan kan, en Jules Bastin die intelligentie aan duivelsheid paart, een echte Mefisto. Opname van jaren 70 Philips kwaliteit. De tweede Davis met het LSO klinkt bedompt, een probleem van alles dat live in het Barbican is opgenomen. Ook hier bij Rattle geldt dat weer, ook al hebben de opnametechnici hun uiterste best gedaan. Voor de gelegenheid heb ik ook geluisterd naa de Damnation onder Myung Wung Chung, opnametechnisch de allerbeste, met een meeslepende Anne-Sofie von Otter als Marguérite, misschien wel de mooiste.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie