Das Wunder der Annemarie Kremers ‘Heliane’

Heliane

Wat doe je als er in je land niet gelachen mag worden en op de liefde de doodstraf staat? Als er alles, maar dan ook alles wat kleur geeft aan het leven wordt verbannen? En wat doe je als er op een dag een Vreemdeling opduikt die de mensen leert wat vreugde is en daar voor door de Heerser van het land (die toevallig ook je gehate echtgenoot is) ter dood wordt veroordeeld? Je zoekt die man in zijn cel op en dan ontdek je het mooiste en het belangrijkste: de liefde? Jullie worden betrapt, de doodstraf volgt, maar als je echt onschuldig was dan moet er een wonder gebeuren. En dat gebeurt, waarna jij samen met De Vreemdeling ten hemel vaart.

Das Wunder der Heliane was de vierde opera van Korngold en het was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt wellicht een beetje bizar, maar je moet het door de ogen van de toenmalige ‘tijdgeest’ bekijken. Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties, de decadentie en de onverholen erotiek… dat zie je in veel kunstwerken uit die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals. Alsook de felle kleuren met veel goud. Ook in de notenschrift.

heliane-lotte-lehmann-i-pura

Lotte Lehmann en Jan Kiepura

De première van ‘Heliane’ vond plaats in 1927 in Hamburg en werd maar liefst drie weken later in Wenen herhaald. Heliane werd gezongen door Lotte Lehmann en de rol van De Vreemdeling door Jan Kiepura, een _lyrische_ tenor.

Volgens Brendan Carroll, dé Korngold-biograaf en kenner is de aria ‘Ich ging zu Ihm’ de “muzikale uitdrukking van de seksuele extase, alleen te vergelijken met de soortgelijke passages uit Tristan und Isolde.

Hieronder: Lotte Lehmann zingt ‘Ich ging zu Ihm’

De rol van Heliane, de enige personage in de opera die een naam heeft is een echte tour de force, zeker omdat ze zowat de hele opera aanwezig moet zijn. De rol vraagt om een sterke dramatische sopraan met een overheersende lyriek in haar stem. Laat dat maar aan Annemarie Kremer over! Haar sopraan is donkergekleurd, haar hoogte onberispelijk en haar sensualiteit evident. Tel daarbij het schitterende tekstbegrip: vanaf de eerste noot weet ze je te ‘pakken’ en verliefd op haar (én haar personage!) te laten worden. Geen twijfel mogelijk: Kremer is de geboren vertolkster voor het fin de siècle repertoire.

Annemarie Kremer in ‘Ich ging zu Ihm’:

Helaas haalt Ian Storey (De Vreemdeling) haar niveau niet. Alle noten zijn er, maar het gevoel om naar iets bijzonders te luisteren ontbreekt. Daarvoor is zijn stem te Wagneriaans en te weinig Pucciniaans. Iets wat die rol absoluut nodig heb. Het is wel waar dat je stem groot moet zijn, maar er ontbreekt hem aan de zoete tonen, aan de mooie en verleidelijke klanken.Weet u nog wie de eerste vertolker van die rol was? Juist, ja.

Aris Argiris daarentegen is een schitterende Heerser. Zijn zeer indrukwekkende bariton klinkt autoritair en hij weet zijn allesoverheersende jaloezie goed over te brengen. Prachtig.

Katerina Hebelková is een zeer goede bode en ook de kleine rollen zijn goed ingevuld. Het orkest klinkt af en toe te hard en soms denk ik dat de balans ergens niet klopt. Zal het aan de opname liggen?

Puccini over Korngold: “Hij heeft zoveel talent dat hij ons gemakkelijk de helft kan geven en toch genoeg voor zichzelf kan behouden.” En dat is waar. Snel naar de winkels en haal ‘Heliane’ thuis. Daar zult u geen spijt van hebben.

Trailer van de opname:

Erich Wolfgang Korngold
Das Wunder der Heliane
Annemarie Kremer, Ian Storey, Aris Argiris, Katerina Hebelková e.a.
Opernchor und Extrachor of the Theater Freiburg
Philharmonisches Orchester Freiburg olv Fabrice Bollon
Naxos 8660410-12

Wonderlijke productie van Das wunder der Heliane uit Berlijn

Aanbeden, genegeerd, vergeten: over Erich Wolfgang Korngold en ‘Die Tote Stadt’

Die Tote Stadt discografie. Deel 1

DIE KATHRIN

12 comments

  1. Het is in alle opzichten beter. Zelfs de tenor die niet geweldig is, is beter dan de Decca-tenor. Alleen de dirigent is bij Decca beter. En het geluid. Uiteraard: is een studio opname.
   Maar alleen al vanwege Kremer is het een echte must have.

   Like

 1. Zopas deze opname gekocht. Nu nog beluisteren (kan nog even duren). Formidabel werk overigens zoals ik kon opmaken uit de DECCA opname (die ik ook bezit) en de uitvoering door de Vlaamse Opera…

  Geliked door 1 persoon

 2. Die opname is inderdaad prachtig en Kremer in het bijzonder. De klank valt ook enorm mee en de opname schijnt ook absoluut volledig te zijn – ik volgde met het libretto van de DECCA opname in kon geen coupure vaststellen.
  Ik beluisterde deze opname parallel met de eveneens recente BluRay versie onder Marc Albrecht in de enscenering van Christof Loy. In zijn relatieve soberheid geeft deze productie het werk goed weer, probeert ook niet ‘realistisch’ te zijn (wat absurd zou zijn bij dit eerder symbolische werk. Het slot is bv heel simpel gehouden: Heliane en de Fremde verlaten langs de achterkant deze wereld van geweld en dood…
  Ik verkies deze productie boven die van David Bösch in de Vlaamse Opera (hoewel ik die zeker ook niet slecht vond – hij legde meer de nadruk op de desolaatheid van het betreffende koninkrijk…) Ik merk hier wel coupures oa op het einde van I (er kunnen er nog wel zijn).
  Orkestraal en qua bezetting prachtig. Sara Jacubiak is een geval apart. Ik had de indruk dat ze soms wat volume mist (zeker in haar scenes met Brian jagde) maar wat een uitstraling! (in een rol die dat inderdaad nodig heeft!). Wat theatraal fantastische momenten geeft zoals het slot van II waar ze na lang aarzelen besluit de proef op zich te nemen (en dus de ‘Fremde’ uit de dood op weer te wekken…
  Twee prachtige versies van een werk waarvan ik me kan voorrstellen dat het niet ieders smaak zal zijn, maar dat mij ZEER kan bekoren…

  Geliked door 1 persoon

 3. U weet natuurlijk al dat er nu ook een DVD/Bluray opname is verschenen van ‘Violanta’ in een enscenering van Pier Luigi Pizzi EN … met Anemarie Kremer in de tittelrol!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s