MAHLER 4 FOR ENSEMBLE

Mahler 4 Camerata RCO

Het gebeurt niet zo vaak meer dat ik prettig verrast word door een nieuwe Mahler-opname maar nu heeft Gutman Records mij waarachtig zo blij als een kind gemaakt. Het Camerata RCO heeft zich over Mahler 4 ontfermd, waarbij zij uitgegaan zijn van de kamermuziekversie van die symfonie die de Schönberg-leerling Erwin Stein in 1921 heeft gemaakt.

Natuurlijk is een kamerensemble niet met een volle symfonieorkest te vergelijken en natuurlijk is hun geluid – vanzelfsprekend – kleiner en transparanter, maar de puurheid en de transparantie zijn in dit geval zo mooi en zo verfrissend dat ik de symfonie nu even niet anders wil horen!

Nu is Camerata RCO zelf eigenlijk een soort ‘kamermuziekversie’, van het Koninklijk Concertgebouworkest welteverstaan en alle leden horen ook in het orkest zelf te spelen (of te hebben gespeeld), u kunt dus stellen dat ze hun Mahlers echt under the skin hebben.

Wat ik nu zo onvoorstelbaar leuk vind is dat ik al die instrumenten afzonderlijk goed kan horen. Iets wat niet onmiddellijk een pre is als het om een (groot) orkestklank gaat, maar in de pocketversie is het onweerstaanbaar. Zo kan ik enorm genieten van het schitterende pianospel van Nicolas van Poucke en de stralende warmte van de strijkers bezorgt mij een gevoel van een zeer aangename geborgenheid.

Tel daarbij het bijna klezmer-achtig geluid van de blazers (de klarinetten!), de ondersteunende ritme van de paukenisten en het verrassingseffect van de accordeon … Smullen!

Judith van Wanroij heeft een perfect timbre voor de ‘Himmlichen Freuden’ en de dirigent Lucas Macías Navarro heeft er hoorbaar zelf plezier in. Ook de opname is uitstekend en de tekst in het boekje (ook in het Nederlands!) hilarisch.


GUSTAV MAHLER
Mahler 4 for Ensemble
Judith van Wanroij (sopraan)
Camerata RCO olv Lucas Macías Navarro
Gutman Records CD 173

Meer Mahler 4:
Daniele Gatti dirigeert HAYDN en MAHLER
MAHLER 4 Jansons

2 comments

 1. Ik had al jaren een opname van de Stein versie met Christiane Oelze en het Thomas Christian Ensemble op het onvolprezen mdg label. Erg fraai. Het grote verschil is dat die uitvoering het symfonische benadrukt, met een homogener ensembleklank, terwijl in deze nieuwe uitvoering het individuele spelplezier meer naar voren komt. Men kan zich voorstellen dat bij de eerste uitvoeringen eerst werd geprobeerd het oorspronkelijke orkestrale klankbeeld te benaderen, zoals in de mdg opname, en men zich vervolgens steeds meer te buiten ging aan de verfijnde individuele details, die natuurlijk ook al in de orkestpartituur zitten. Waarschijnlijk hoorde men dagelijks Balkanmuziek op straat en in de cafés, de musici van Stein speelden misschien geregeld een deuntje mee in een café, en zo klinkt, Hollands als het ensemble is, deze nieuwe opname. http://www.arkivmusic.com/classical/album.jsp?album_id=106556

  Like

 2. En komt net binnen: Mahlers Vijfde Symfonie in kamermuziekbezetting.

  Gustav Mahler sprak zelf van ‘dies verfluchte Werk’ omdat hij het zo had overladen met contrasten en overdadige orkestraties dat het leek uitgegroeid tot een veelkoppig monster. Dat laatste is natuurlijk niet waar. Wat wel waar is, is dat Mahler in kleine bezetting een meer dan welkome aanvulling is in het oeuvre van deze titaan van de symfonische muziek en dat INSOMNIO momenteel de laatste puntjes zet aan zijn interpretatie. Kom daarvan genieten….

  Do 19 april, 14.00 uur
  Hertz, TivoliVredenburg
  Kaarten: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/insomnio-mahler-5-19-04-2018/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s