Plooi na plooi… Boulez dirigeert Boulez

pli-bou

Pierre Boulez © Harald Hoffman

 “Het kunstwerk, dat ben je au fond zelf”, aldus de jaar geleden overleden nestor van de hedendaagse muziek, Pierre Boulez. Boulez (Montbrison, 1925 – Baden-Baden 5 januari 2016) behoorde ongetwijfeld niet alleen tot de beste, maar ook tot de bekendste componisten van onze tijd.

Als dirigent heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. Zijn Ring, die hij in de tweede helft van de jaren zeventig in Bayreuth dirigeerde is inmiddels legendarisch. Ook zijn uitvoeringen van de muziek van Debussy, Mahler en de laatste tijd Janáček zijn alleen maar met de hoogste lof ontvangen.

Pli selon pli (plooi na plooi) is wellicht een van de bekendste en inmiddels als klassiek te bestempelen composities van Boulez. De titel komt uit een gedicht van Stéphane Mallarmé, waarin “de dichter beschrijft hoe in de geleidelijk oplossende nevel de stenen van de stad Brugge zichtbaar worden”, aldus Boulez, maar het gedicht zelf komt er niet in voor.

En, vooruit maar, nog een citaat, nu van Mallarmé zelf: “Een werk heeft noch aanvang noch einde, hooguit wekt het daarvan de indruk”. Zie hier het credo van de componist, die in zijn schepping het idee van een ‘eeuwige cirkel’ wilde vastleggen.

Pli selon pli is niet in één jaar tijd ontstaan – Boulez werkte er tussen 1957 en 1962 aan. Maar het was eigenlijk nooit echt af, want hij heeft er ook in tachtiger jaren aan gesleuteld..

De muziek is – mocht u het niet kennen – zeer verstild, voortkabbelend en spannend tegelijk. Met beide voeten nog in het serialisme verankerd, maar stilletjes ook al op zoek naar emoties. Ik heb het altijd prachtig gevonden, maar luisteren thuis is toch echt anders dan live. Thuis kan je je ogen dichtdoen en als het je een beetje te veel van hetzelfde wordt – wandel je door de kamer of las je een pauze in.

Live is er geen ontkomen aan. Begrijp mij goed: het is nog steeds een prachtig werk, maar een uur en een kwartier van de steeds herhalende reeksen kan een lange zit worden en men kan zich gaan afvragen of het meesterwerk toch niet een beetje gedateerd is geraakt.

Dat het toch nog echt boeiend werd is zonder meer aan de formidabele uitvoering te danken. Hoe de 86-jarige Boulez het presteert om toch bijna anderhalf uur op de bühne te staan en te dirigeren! Alleen maar om naar hem te kijken was adembenemend! Petje af, hoor!

Barbara Hannigan is onbetwist de prima donna van de moderne muziek. Haar muzikaliteit dwingt respect af, haar techniek is onberispelijk en haar mogelijkheden (denk aan de zeer hoge noten) zowat onbegrensd. Zij liet haar stem zachtjes opbloeien: hoog, hoger, hoogst – en dat ook nog eens loepzuiver. Af en toe klonk het zelfs stratosferisch, daar stokt je adem vanzelf.

pli

Barbara Hannigan en Pierre Boulez © Astrid Ackermann

Het echte goede nieuws is (goedemorgen, meneer de ‘cultuur-sloper’, leest u dit?) dat de grote zaal van het Concertgebouw helemaal gevuld was. Vol. Op het podium na waren alle plaatsen bezet en het publiek was gemêleerd: (stok) oud en (zeer) jong. Door elkaar.

Zij vonden het allemaal prachtig. Tijdens de uitvoering was het publiek muisstil en de spanning was om te snijden. Wat ik ook leuk vond was dat de staande ovatie (toch wel een standaard ding bij ons) nu echt welgemeend leek te zijn. Mensen waren echt enthousiast.

Nou, je maakt het wel eens anders mee, zeker tijdens de zwaar gesubsidieerde sponsorconcerten, die bezocht worden door de kuchende bejaarden en dat bedoel ik niet hatelijk. Het publiek is niet dom en het publiek wil ook wel eens op ontdekkingsreis.

Pierre Boulez
Pli selon pli (Portrait de Mallarmé) voor sopraan en orkest
Ensemble interconteporain; Lucerne Festival Academy Ensemble olv Pierre Boulez
Barbara Hannigan (sopraan)

Bezocht op 24 september 2011 in Het Concertgebouw – Amsterdam

Voor meer Barbara Hannigan zie ook:

Barbara Hannigan : “In principe zing ik alles alsof het Mozart is”

BARBARA HANNIGAN betovert in liederen van HENRI DUTILLEUX. Concertgebouw Amsterdam, oktober 2013

‘Lessons in Love and Violence’ zit vol ingehouden spanning

LULU van Krzysztof Warlikowski. Brussel 2012

LET ME TELL YOU ZaterdagMatinee
Satie, Hannigan en de Leeuw

 

 

 

6 comments

 1. Kort wil ik zijn er is zoveel wat je al heb aangevoerd Basia. BOULEZ IS EN WAS EEN APOSTEL EN EEN DER GROTE WEGBEREIDERS VAN ZIJN TIJD EN VAN ZIJN EIGEN WERKEN. het zijn er niet veel in verhouding met zijn tijdgenoten maar allemaal muziek die gehoord kunnen worden met aandacht en met instemming. Zo ook zijn eigen gedirigeerde Pli Selon Pli met een top solist als de sopraan Barbara Hanninga – deze opname uit 2011 – werd zijn levende testament wat hij ons achterliet! Dank toonmeester Pierre Boulez!!

  Like

 2. Ik kan me deze uitvoering nog herinneren, maar dan meer omdat ik de jurk van Barbara naar buiten heb gedragen (op haar verzoek hoor 🙂 en het drankje bij Welling (met Reinbert). Wat ik me van de muziek herinner is vooral dat er geen eind aan leek te komen, mooie klanken maar te weinig om te beklijven. Het was een aaneenschakeling van modernistische cliche’s..En dan bleek later dat Boulez ook nog een paar maten had verwijderd omdat die te lastig bleken…wie zou ze gemist hebben behalve Boulez zelf? Vraag me af wat de houdbaarheidswaarde van de composities van Boulez zal zijn. Er is zoveel muziek die veel meer aanspreekt (en dan hoeft het niet tonaal te zijn…Kurtag..Ligeti etc) en meer aandacht verdient…

  Geliked door 1 persoon

 3. Het was een onvergetelijke uitvoering. Die coupures in het laatste deel heb ik betreurd, maar via correspondentie met de componist was die geenszins als definitief bedoeld. Daarna is het stuk bijvoorbeeld onder leiding van Matthias Pintscher uitgevoerd en is de bewuste coupure verwijderd en kwam Pli salon pli van A tot Z tot klinken. Zonder meer een schitterende uitvoering, maar dat laatste optreden van Boulez is en blijft wanneer het om di monumentale opus gaat onovertroffen!

  Geliked door 1 persoon

   1. Mij kan het niet lang genoeg duren. De coupure (enkelvoud, in mijn vorige reactie stond abusievelijk meervoud) in kwestie betreft het meest explosieve gedeelte uit Tombeau, het sluitstuk van Pli selon pli. Juist omdat die uitvoering van zo’n exemplarisch hoog niveau was kwam de schok van die weglating – een zeer substantieel gedeelte van ca 5 minuten – als een regelrechte schok over, als gevolg waarvan de proporties van het totale werk geweld werden aangedaan, iets wat de componist nadien nog aan mij schriftelijk heeft bevestigd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s