La Nonne Sanglante oftewel griezelen met Gounod

non

Met de voortschrijdende leeftijd en dito ervaring kun je blasé worden en met een ongepast soort cynisme denken alles te hebben gezien en gehoord. Niet doen, want je kan altijd voor verassingen komen te staan. Zo werd ik geconfronteerd met La Nonne Sanglante, een mij totaal onbekende opera van Charles Gounod.

De opera is nooit een succes geweest en na de première (Parijs, 1854) nooit ergens anders opgevoerd. Tot het operahuis van Osnabrück zich liefdevol over de score ontfermde en het in 2008 op de planken bracht, waarvan het schitterende resultaat nu op twee cd’s is uitgekomen.

Gounod en een thriller, daar denk je in eerste instantie niet aan en toch is ‘De bloederige Non’ een echt griezelverhaal, waarin het spook van de non de plaats inneemt van de bruid. Het komt allemaal goed, maar eerst mogen we lekker huiveren, want Gounod schreef een zeer spannende muziek, vol stormen, donders en rukwinden; maar ook met elegante dansjes.

Natalia Atmanchuk (Agnes) beschikt over een volle, ronde sopraan met een mooie hoogte. Yoonki Baek (Rodolphe) begint aanvankelijk een beetje onvast, maar gaandeweg de opera herstelt hij zich en laat ons een mooie tenor horen. En hoe hoger de noten hoe mooier zijn stem opbloeit.


Charles Gounod
La Nonne Sanglante
Marco Vassalli, Genadius Bergorulka, Yoonki Baek, Natalia Atmanchuk; Osnabrücker Symphonieorchester olv Hermann Bäumer
CPO 777 388-2

Voor meer “griezelopera’s” zie ook:

ROBERT LE DIABLE

SATANELLA

2 comments

  1. Dit is inderdaad een onverwacht prachtig werk waar de muziek vaak heel evocatief is. En dit is een hele mooie opname (ik heb ze) maar vergeet zeker ook niet u de DVD aan te schaffen uit de Opéra Comique van Parijs met oa Michael Spyres en Vanina Santoni (beide prachtig) en in een fantastische, sfeervolle enscenering (ik zag ze ook ter plaatse)

    Geliked door 1 persoon

  2. … Ook even opmerken dat het spook de plaats inneemt van de bruid omdat die bruid eerst de plaats wilde innemen van dat spook … 😦

    Die produktie in de Opéra Comique is overigens één van de vele realisaties in samenwerking met het enorm verdienstelijke PALAZETTO BRU ZANE die onder (vele) andere -om bij Gounod te blijven- ook ‘Cinq Mars’ uitbrachten (met oa Véronique Gens. Ook een werkelijk prachtig werk!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s