TEKST: PETER FRANKEN

Tatjana Gürbaca is een begaafd regisseur die als geen ander haar visie op een opera tot uitdrukking weet te brengen. En na meerdere producties van haar gezien te hebben weet ik ook dat ze niet iemand is die ‘binnen de lijntjes kleurt’. Maar dat betekent geenszins dat ik die visie altijd in dank afneem en bij haar Traviata voor de Noorse Opera, hernomen voor DNO, is dat duidelijk het geval.

Gürbaca toont Violetta in de voorstelling die gisteren als matinee voor een uitgedund publiek in première ging als een vrouw die door zichzelf te verkopen een media persoonlijkheid is geworden in een tijd dat dit fenomeen zich nog grotendeels tot het roddelcircuit en de boulevardbladen beperkte. Niettemin ligt haar leven onder een vergrootglas en om dat aspect uit te lichten laat de regie het koor vrijwel permanent aanwezig zijn. Niet slechts waar het een voorgeschreven rol heeft zoals in de twee feestscènes, maar ook tijdens de meer intieme momenten. En het zijn beslist geen toeschouwers die zich onbetuigd laten, ze brengen hun eigen bedoening mee.

Gürbaca hanteert het koor als een ongetemde beestenboel om haar ‘stark seksualisierte’ visie op het hele gebeuren over het voetlicht te krijgen. Plat gezegd, het motto is ‘all you can fuck’. De kleinste aanleiding volstaat om elkaar uit te gaan kleden en natuurlijk ‘droog’ te neuken, immers ‘il y a des grenze’ zoals een oud-collega Frans placht op te merken als een leerling over de schreef dreigde te gaan.

Natuurlijk is Violetta gewoon een chique hoer zonder echt liefdesleven maar door een feestje en een orgie met elkaar te verwarren wordt dit aspect van haar leefomgeving wel erg fors aangezet en dat gaat ten koste van enige empathie die je voor de protagonisten zou kunnen ervaren. Overigens moet gezegd dat de wijze waarop het koor wordt geregisseerd en waarop het zich van zijn taak kwijt getuigt van enorm vakmanschap. Compliment voor de koorleden, hun dirigent Mark Biggins en vooral Gürbaca.

Gespeeld wordt op een kleine verhoging midden op het verder lege toneel. Het koor golft er grotendeels omheen wegens plaatsgebrek. In de laatste akte wordt twee derde van die verhoging weggehaald: Violetta’s leefomgeving is nu heel erg klein geworden en gelukkig betekent dat ook dat die voortdurende invasie van al die ‘clowns’ achterwege blijft. In haar doodsstrijd wordt de vrouw een beetje privacy gegund, maar vooral doordat niemand zich nog om haar lot bekommert. Ze is passé, haar ster is gedoofd. Dat werd al ruw ingewreven toen ze op Flora’s feest haar opwachting maakte met wat cadeautjes. Er werd ‘per ongeluk’ wijn over haar jurk gegooid, een taartje op haar uitgedrukt, geduwd en getrokken, uitgelachen. Ze was er vandoor gegaan als een verliefde tiener en had zodoende haar reputatie verpest, gewoon weer van onderop beginnen.

In de productie van Willy Decker valt Violetta ook vooral hoon ten deel in die scène maar hij laat iets aan de verbeelding van de toeschouwer over. Zo niet Tatjana Gürbaca, we krijgen alles uitgespeld. Zelfs als Germont zingt over zijn familie die Alfredo in de steek heeft gelaten krijgen we die lui te zien. Er wordt een eettafel met stoelen op de verhoging geplaatst en het gezinnetje zit aan de soep, compleet met de verloofde van Alfredo’s zusje, hier getoond als een wel heel jong kind.

Die kwam aan de hand van papa het toneel op waar het mannenkoor nieuwsgiering omheen dromt. Gelijk staat ze in het middelpunt en na enig crowdsurfing en aan- en uitkleden heeft zij Violetta’s kleren aan en loopt laatstgenoemde in een slecht vallend kinderjurkje. De mogelijke symboliek staat me zozeer tegen dat ik er niet verder op in ga.

En dan de zangers en de muziek. Die maakten heel veel goed deze middag. Opvallend was de invulling van Annina’s rol, vanaf het begin hoererend op het toneel aanwezig als cassière van haar madam die on the side wat bij verdiende. Ze was blij toen het uit was met Alfredo, een dweil van een vent die haar had beroofd van feestjes en extra inkomsten. En Inna Demenkova mocht aan het einde ook nog wat zingen. Flora kwam voor rekening van Maya Gour, met zo’n vriendin heb je geen vijanden meer nodig.

George Petean zong zijn Germont met veel overgave maar soms een tikje onzuiver. Hij kwam goed over als de man uit de provincie die in deze Parijse beestenboel niets te zoeken had.
Over de Alfredo van de Russische tenor Bogdan Volkov was ik beter te spreken, hij gaf werkelijk alles maar kon geen stempel op de gang van zaken drukken doordat hij zo nadrukkelijk werd getoond als outsider die geen moment serieus wordt genomen. En vermoedelijk ook niet echt door Violetta.

Gürbaca stelt dat Alfredo haar nieuwe project is, nu ze voelt niet lang meer te zullen leven probeert ze iets nieuws. Ze geeft zichzelf weg in plaats van zich te verkopen. Hij teert in zijn onnozelheid op haar kosten, als een gigolo.
Wat Alfredo aantrekkelijk maakte is dat hij als enige aandacht toont voor haar welbevinden, dat treft zelfs de meest geharde personen die al sinds jaar en dag in een gepantserde bubbel leven.

Duidelijk dus, ik heb niks gemist.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de mooie recensie. Blij dat ik geen kaart heb gekocht, geen zin in deze interpretatie bij de prachtige muziek van Verdi.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is een belcanto opera!! Jammer dat er elke keer zo respectloos mee wordt omgegaan. Kennelijk kunnen regisseurs zich niet inhouden in hun dadendrang tot “vernieuwing” en daarmee volstrekt voorbij gaan aan de essentie van de componist. Dat een recensent ons zo uitgebreid moet schrijven wat voor verschrikkelijks we gaan zien is natuurlijk ridicuul. Sophie de Lint kondigde bij haar aantreden aan dat er meer belcanto opera’s zullen komen. Wanneer kunnen wij die opera’s verwachten?
LikeGeliked door 1 persoon
Anna Bolena in het voorjaar. Ik neem aan dat het zich niet in het huis van Tudors zou afspelen.
LikeLike
ja ik ben persoonlijk geen fan van La Traviata, de redenen zijn duidelijk, ook nu weer. wel heel jammer, zulke mooie muziek wordt dan nagetrapt of hoe je zo iets moet noemen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb nog met veel moeite een kaartje voor a.s. woensdag weten te bemachtigen. Na het bovenstaande gelezen te hebben betwijfel ik of dat een wijs besluit was. Ik ben in ieder geval gewaarschuwd.
LikeGeliked door 1 persoon
Wanneer stopt die flauwekul eens een keer. Kan iemand me het nut hiervan uitleggen.
LikeGeliked door 1 persoon
Na dinsdagavond (07-012-2021) een apocalyptische Macbeth uit de Scala in Milaan te hebben gezien was het woensdagmiddag de beurt aan La Traviata. Muzikaal was het een meesterlijke uitvoering. Andrea Battistoni maakte er een gloedvolle uitvoering van door het orkest, koor en de solisten met grote ritmische precisie voort te stuwen. De solisten waren geweldig. Mané Galoyan had alles in huis om aan de eisen die Verdi stelt aan de rol, te voldoen. Subliem. De Samoaanse tenor Pene Pati maakte grote indruk met zijn prachtige soepele tenor. Hij deed me denken aan de jonge Pavarotti .De geweldenaar George Petean zong Giorgio Germont met souveraine klasse .De andere rollen waren uitstekend bezet. Helaas maakte de regisseur Tatjana Gürbaca een travestie van de opera. Met onnadenkende Duitse nadrukkelijkheid wist ze bijna het prachtige muzikale bouwwerk onder uit te halen .Onnadenkend om tijdens de twee prachtig gespeelde preludes de koorleden klossend te laten opkomen. Nadrukkelijk door alles expliciet te maken. Wat een schromelijke onderschatting van de intelligentie van het publiek. Het resulteerde in een vulgaire, platte interpretatie. Alles werd dwangmatig gegoten in de mal van de “female gaze”.Wanneer worden we verlost van regisseurs die opera gebruiken als “Lehrstück” en voor zelftherapie. Gelukkig triomfeerde Verdi’s muziek. Na afloop reageerde het publiek uitzinnig enthousiast.
LikeLike