Giulietta e Romeo van Zandonai: te mooi om te vergeten

francesca-zandonai

Riccardo Zandonai werd ooit beschouwd als dé opvolger van Puccini. Hij schreef een kleine dertiental opera’s, waarvan eigenlijk alleen Conchita (1911), Francesca da Rimini (1914) en Giulietta e Romeo (1921) ooit zeer succesvol waren.

Heden worden ze nog maar zelden opgevoerd en de doorsnee operaliefhebber komt niet verder dan Francesca da Rimini. Jammer, want de werken van de leerling van Mascagni en wellicht de laatste der veristen zijn een puur genot om naar te luisteren.


Romeo Zandonai

De mij enige bekende complete opname van Giulietta e Romeo (GOP 66352) werd in 1955 in Milaan gemaakt. De hoofdrollen werden gezongen door Annamaria Rovere, een prima sopraan met een voor die tijd typisch stemgeluid, en de mij lichtelijk irriterende Angelo Lo Forese. Vanwege de opera zelf, maar ook vanwege de fenomenale Renato Capecchi als Tebaldo een absolute must voor een operaliefhebber.

Een aria uit de opera staat ook op de ‘Verismo’ cd van Jonas Kaufmann:

7 comments

 1. Ik neem aan dat deze bespreking geschreven is met het oog op de uitzending van deze opera op 15 mei a.s. om 19.00 op NPO RADIO 4. Het betreft een opname van 10 maart 1991.

  Like

  1. Nee, het stond niet in de recensie maar ik heb het in dee introductie op FB en in mijn neiwsbrief geschreven.
   Overigens: het betreft niet de opname uit 1991 maar uit 1964.
   Dit bericht hebben ze 11 uur geleden op hun FB gepost:

   “Nog steeds in de planning: Giulietta e Romeo van Riccardo Zandonai.
   Helaas zat er een mankementje in de oorspronkelijk geplande opname uit 1991. We vonden er in de archieven van de omroep echter nog een, uit 1964. Die is zaterdagavond 15 mei te horen in NTR Operalive.”

   Hier de details:

   https://www.nporadio4.nl/ntroperalive

   Like

   1. Hartelijk dank. Een opname van de Matinee op de Vrije Zaterdag vermoed ik of een studio opname. We zullen het vanavond wel horen. Bijna tegelijkertijd zendt BBC RADIO 3 Die Frau ohne Schatten uit. Opname uit de MET.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s