Plácido Domingo as Andrea Chénier

chenier-portret
André Chénier

 

For me, Andrea Chénier is one of the best and most beautiful operas ever. I think the music is nothing less than divine and the story is timeless. It remains current, perhaps now more than ever. The tyrant must be cast off his throne and the people must take control. Surely, we all agree on that?

If only it were that simple! Anyone who grew up in a post-revolutionary totalitarian regime knows how much horror it brings. One terror is replaced by another.

This, at least for me, is the main theme in Giordano’s biggest hit. I don’t think the real lead role is the actual poet, André Chénier (did you know that Giordano used Chénier’s poems in his arias?) nor his beloved Maddalena. It is the French Revolution, which, as Gérard (once Maddalena’s houseboy and now one of the revolutionary leaders) bitterly observes, devours its own children.

To my great surprise, I read that Domingo didn’t much like the part of Andrea Chénier. He loved the opera, but the role, one of the toughest in the ‘lirico-spinto’ repertoire, was not really interesting for him dramatically. For him, Chénier was ‘an idealist who always has his head in the clouds’. And yet it was one of the operas he loved to sing!

I myself think the role of the poet/revolutionary fits him like a glove. Passion for love and enormous involvement in everything that happens in the world were – and still are – his trademarks.

Domingo sings ‘One of all’azzurro spazio’:

 

 

He sang his first Cheniér in 1966 in New Orleans, as the last-minute replacement for Franco Corelli, but that was not his first performance of the opera. In the 1960/61 season he sang The Incredible and The Abbot, in Mexico.

 

chenier-domingo-cd

 

My favourite CD recording was recorded in 1976 by RCA (GD 82046). The cast is delectable. Renata Scotto sings Maddalena, Sherrill Milnes is Gérard and in the small roles we hear, among others, Jean Kraft, Maria Ewing, Michel Sénéchal and Gwendolyn Killebrew. James Levine, who conducts the National Philharmonic Orchestra, understands exactly what the opera is about. Tear jerkingly beautiful.

Scotto sings ‘La Mamma morta’:

 

 

 

 

 

chenier domingo dg

 

In 1981 the opera in Vienna was recorded for TV. That recording has since been released on DVD (DG 073 4070 7). Gabriela Beňačková, one of the most underrated singers in history, sings a Maddalena of flesh and blood. Horrifyingly beautiful and moving.

Piero Cappuccilli is a Gérard among thousands and the small roles are also filled by great singers: Madelon is sung by none other than Fedora Barbieri. Otto’s Schenk’s production is a feast for the eyes.

 

English translation: Douglas Nasrawi

4 comments

  1. Geheel mee eens. Een goddelijke opera. Groots en meeslepend .De laatste jaren heb ik deze opera alleen in HD gezien in de bioscoop met Kaufmann en Westbroek en Netrebko en haar man.Beňačková had eigenlijk wereldberoemd moeten zijn met zo’n prachtige stem. Gelukkig hebben we haar regelmatig in Nederland mogen beluisteren. Voor het laatst als Maddalena in een concertante uitvoering van Andrea Chenier in de Zaterdag Matinee.Wie het geluk heeft gehad deelnemer geweest te zijn aan een operareis naar Bonn jaren geleden zal onvergetelijke herinneringen hebben aan deze opera. Piero Cappuccilli verving de aangekondigde zanger. Dat hebben we geweten. De grote aria van Gérard werd gebisseerd.Aan het stormachtige applaus kwam geen einde.Ik koester nog altijd de opname met Tebaldi en Del Monaco.Het slotduet uit deze opera heb ik een Engelse recensent ooit horen beschrijven als de “musical equivalent of a sugar rush”.

    Geliked door 1 persoon

  2. IK kwam te laat naar Nederland om haar hier in het theater te kunnen zien., maar ik was er wel bij de Matinee! Onvergetelijke!
    En ik maakte haar een keer mee als Desdemona, in Hamburg. Met PD, of course!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s