Waar is Eva Urbanová gebleven?

Urbanova

In het bijgeleverde tekstboekje las ik dat Eva Urbanová gecoacht werd door Renata Scotto en dat is duidelijk te horen. Haar tekstbehandeling en inlevingsvermogen zijn werkelijk fenomenaal en duiden op een zingende actrice van formaat. Ook de keuze van haar rollen kan daarop wijzen, al moest ik mijn wenkbrauwen fronsen toen ik las, dat zij in de Metropolitan Opera tegelijkertijd Otrud (Lohengrin) en Tosca zong.

Dat het niet bepaald gezond is hoor je al in de openingsaria uit Libuše van Smetana, een echte tour de force alla Turandot, waarin haar stem een beetje schel klinkt. Echter, naarmate het recital vordert (alles is live opgenomen tijdens een concert in Praag) wordt haar stem rustiger en evenwichtiger, met als hoogtepunt de monoloog van Kostelnicka (Jenufa).

Dat zij ook over een andere, een meer lyrische kant beschikt, laat zij in een schitterend duet uit Dalibor van Smetana horen. Bovendien: wat is die muziek prachtig!

De keuze van de gezongen fragmenten is ijzersterk: de meeste opera’s waarvan ze afkomstig zijn, zijn buiten Urbanová’s vaderland vrijwel onbekend. Zij weet zich verzekerd door een keur van Tsjechische zangers die haar niveau helaas niet halen. Niet erg. Deze cd is beslist de moeite waard vanwege de schitterende muziek en een buitengewoon interessante zangeres.


Famous Czech Opera Duets
Smetana, Dvorak, Fibich, Janácek
Eva Urbanová and guests
Janáček Philharmonic Orchestra of Europe olv František Preisler jr.
SU 3555-2 631

5 comments

 1. Lijkt me een bijzondere cd van een interessante zangeres. Dalibor hoorde ik jaren geleden in het London Coliseum door The English National Opera in een prachtige productie.De opera werd zoals gebruikelijk bij ENO in het Engels gezongen wat altijd een vervreemdend effect heeft…Zo hoorde ik daar ooit Janet Baker als Charlotte in Werther. In het Engels gezongen had ik associaties met Jane Austen De laatste zou waarschijnlijk gegruwd hebben van de hoogoplopende emotionele uitbarstingen in deze opera ..Er staat me vagelijk bij dat Libuse weleens concertant in Nederland is uitgevoerd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Morgen wordt in de NTR Operalive Kátá Kabanová uit de MET uitgezonden, met Karoita Mattila. En als bonus krijgen we veel Tsjechische aria’s, met o.a. Urbanová. Het schijnt dat zij nog zingt!
   Ik ben zeer benieuwd en ga zeker luisteren!

   Like

 2. Ze had nog een volle agenda tot juni 2020: Aïda, Lohengrin, Katja Kabanova en Swanda the Bagpiper. Ik ga morgen zeker luisteren. Bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s