Imelda de’ Lambertazzi van Donizetti: opera met één van de ontroerendste sterfscènes ooit

Imelda

Met de volkomen vergeten opera Imelda de’ Lambertazzi van Gaetano Donizetti doet het label Opera Rara zijn naam eer aan. De zeldzame opera zit vol prachtige melodieën, die uitstekend uitgevoerd worden door de solisten.

Imelda de’Lambertazzi speelt zich af in het door oorlogen tussen de Ghibellijnen en de Welfen verscheurde Bologna. Imelda en Bonifacio worden verliefd op elkaar, maar zij is een Ghibellijn en hij een Welf, dus op een goede afloop hoef je niet te rekenen.

Niet echt een verrassend gegeven, en toch is Imelda anders dan de meeste opera’s uit die tijd: er is geen ouverture, en de mannelijke hoofdrol wordt gezongen door een bariton.

Nicole Cabell zingt een mooie titelheldin, en haar stem mengt goed met James Westman’s lichte, bijna tenorale bariton.

Hun bijdrage verbleekt echter bij de formidabele prestaties van beide tenoren. Frank Lopardo’s stem is in de loop der jaren donkerder en mannelijker geworden, toch heeft hij niets aan zijn souplesse verloren. Massimo Giordano beschikt over een pracht van een lyrische tenor, waarmee hij ook overtuigend weet te acteren.

Het perfect spelende Orchestra of the Age of Enlightment wordt met verve gedirigeerd door Mark Elder.

Of het echt een meesterwerk is? Geen idee en dat kan mij eigenlijk niet schelen. De opera zit barstensvol prachtigste melodieën, en de sterfscène van Imelda (bewaar de appendix voor later) behoort tot de ontroerendste in de operaliteratuur. Bedankt Opera Rara!


Nicole Cabell, James Westman, Massimo Giordano, Frank Lopardo, Brindley Sherratt; Orchestra of the Age of Enlightment/Mark Edler
Opera Rara ORC36

6 comments

 1. Wat een heerlijke componist is Donizetti toch. De afgelopen dagen en vandaag Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux uit de MET bekeken.Ik ben benieuwd of we de Anna Bolena van DNO volgend seizoen te horen krijgen.Sociale afstand houden is in een theater onmogelijk en ook het openbaar vervoer naar de theaters wordt een groot probleem.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rudolph, hopelijk heb je net zoals ik van de 3 opera’s genoten. Fantastisch.
   Niemand weet hoe het verder gaat verlopen, duimen maar.
   Bedankt Basia, nooit van deze opera gehoord

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben heel erg bang ……
  Maar laten we de hoop niet laten varen Rudolph!
  In het Pools bestaat een gedicht (van een van de grootste Poolse dichters, Slowacki) waarin een regel luidt als:

  Lecz zaklinam – niech żywi nie tracą nadziei

  wat je kunt vertalen als:

  Maar ik bezweer – laat de levenden de hoop niet verliezen…

  Bedankt voor je reactie!

  Like

 3. Donizetti behoort niet tot mijn allergrootste lievelingscomponisten, hoewel … “Lucia di Lammermoor” hoor ik wel graag (dat grenst aan de beste Verdi!) en mits een mooie enscenering (zoals inderdaad die Mc Vicar in de Met) de koninginnedrama’s en bon, ‘l’elisir d’amore’ als het leuk gebracht is en ik heb me ook wel geamuseerd met de MET-uitzending in de cinema van ‘La fille du regiment’ mede dank zij Pelly en Yende… En hier zou ik wel eens die ontroerende sterfscene willen horen. Dus ja….

  En ik ben ook benieuwd wanneer ik weer in een operazaal zal zitten. Inderdaad de hoop niet verliezen ook al …

  “ed ogni notte nasce
  ed ogni giorno muore….”

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s