Kan een bariton overtuigend Werther zingen?

werther-concert Hampson

In 1902, tien jaar na de première, maakte Massenet een nieuwe versie van zijn Werther, dit op verzoek van de Italiaanse bariton Mattia Battistini, die de hoofdrol graag wilde zingen. Massenet veranderde de toonsoort niet, maar herschreef de vocale lijnen van Werthers muziek, waardoor de aria’s, ‘Pourquoi me réveiller’ incluis, nauwelijks te herkennen zijn.

De ‘bariton versie’ van de opera was en blijft een rariteit, er bestaat zelfs geen origineel manuscript van de score. De laatste tijd, met zijn hang naar steeds nieuwe uitdagingen, kwam er ook een verhoogde belangstelling voor de alternatieve versies van de bekende opera’s. De (hoge) baritons, het zingen van de slechteriken beu, herontdekken het repertoire, waarin zij al hun lyrische melancholie kwijt kunnen.

Thomas Hampson is altijd al een bewandelaar van minder bekende paden geweest en de rol van Werther heeft hij al in 1989 voor het eerst vertolkt. In 2004 zong hij een concertante uitvoering ervan in het Parijse Chatelet, en die uitvoering is door Virgin op twee dvd’s uitgebracht. Hij doet het uitstekend, maar het manisch-depressieve is een beetje weg.

Zijn Charlotte wordt subliem gezongen door Susan Graham, die de rol enkele jaren geleden ook in Amsterdam heeft vertolkt, waarbij zij het publiek en de pers tot tranen toe had geroerd. Michel Plasson heeft de drama in zijn vingertoppen en dat hoor je.

Jules Massenet
Werther
Thomas Hampson, Susan Graham, Sandrine Piau, Stéphane Degout
Orchestre National du Capitole de Toulouse olv Michel Plasson
Virgin 3592579

4 comments

  1. Nou…ik moet wel ff wennen hoor…. Hoe ie ook z’n best doet, vind ik het in deze aria toch wat onbevredigend. Maar ja, de tenor versie is natuurlijk niet uit het geheugen te rammen!

    Geliked door 1 persoon

  2. Voor mij mag het wel! (Maar ik hou in ’t algemeen nogal van ‘alternatieve’ versies van opera’s) Het maakt de rol tot een iets oudere, rijpere man, een soort Yevgenij Onegin. En als dan Hampson het vertolkt heb ik liever dat hij de bariton-Werther zingt (helemaal op zijn lijf geschreven) dan de toch minder interessante rol van Albert… Let wel, ik heb ZEKER niets tegen de originele tenorversie.
    In de Munt werd destijds in de Guy Joosten-produktie de beide versies gealterneerd.
    Op DYNAMIC bestaat ook een opname van de baritonversie in het Italiaans – met als bijlage de aria’s in een archiefopname van Battistini.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s