Amsterdamse Jenůfa ontroert. Wel met kanttekeningen.

Annette Dasch (Jenůfa)

Annett Dasch (Jenůfa) © Ruth Waltz

Er zijn van die opera’s die je beter ongemoeid kunt laten en ze in de eigenlijke tijd van de handeling moet laten afspelen. Zoals Jenůfa van Janáček. Tegenwoordig kijkt niemand meer neer op een ongehuwde moeder en het zal geen man meer afschrikken dat zijn geliefde al een kind van een ander heeft. Door Jenůfa naar de tegenwoordige tijd te verplaatsen doe je het libretto te kort want ‘mensen van nu’ zullen de moord (en het drama) volstrekt ongeloofwaardig vinden.

Jenufadenationaleope-thwalz0043

© Ruth Waltz

De Engelse regisseur Katie Mitchell heeft daar geen boodschap aan. Net zo min als aan de omgeving waarin de eerste acte van opera zich hoort af te spelen. Niet in een kantoor en niet in een fabriekshal, maar op de velden in een Moravisch dorp. Dat staat niet alleen in het libretto maar dat zit ook (of: voornamelijk?) in de muziek. Want als geen ander heeft Janáček de folklore (en de taal) van zijn vaderland zo prominent in zijn muziek verwerkt: hij was niet alleen een verwoed verzamelaar van Moravische volksliederen, maar ook de gesproken taal heeft hem buitengewoon geïnspireerd. Daarmee creëerde hij zijn beroemde “spraakmelodieën”.

jenufa0139-och-h.ruthwalz

© Ruth Waltz

In zijn muziek hoor je de wind door de velden ruisen, maar wat je te zien krijgt zijn keurige burelen, computers, schoonmakers en een prominent aanwezige toilet dat veelvuldig gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Ik vond het bevreemdend en bij vlagen onsmakelijk.

jenufa0142-och-h.ruthwalz

Pavel Černoch (Laca), Annette Dasch (Jenufa), Evelyn Herlitzius (Kostelnička) © Ruth Waltz

Gelukkig werd de balans in de tweede acte hersteld. Het speelt zich nog steeds af anno nu, maar de sfeer is nu goed voelbaar en de tragiek laat je niet onberoerd. Probeer maar tegen je tranen te vechten, dat lukt je niet.

In de derde acte is de spanning om te snijden, de weg naar de climax maakt dat je op het puntje van je stoel belandt. Jammer genoeg weet Mitchell het teniet te doen door een totaal overbodige vrijage in te lassen, zo ontzettend tegen de muziek in die voornamelijk lyrisch en geruststellend is.

Wat het allemaal tot een echt onvergetelijke avond maakte waren de zangers. Tot in de kleinste rollen waren de rollen voortreffelijk bezet, wat de in het theater aanwezige regisseur Christof Loy de kreet ontlokte: “en nu wil ik die hele cast in mijn eigen productie hebben”.

De oorspronkelijke titel van de opera was  Její pastorkyňa (Haar pleegdochter) en in feite gaat het over de pleegmoeder, Kostelnička. En over haar meisjesdromen die eindigden in een liefdeloos leven met een zuipende nietsnut van een echtgenot, het lot waar zij haar geliefde stiefdochter voor wil behoeden. En over de grenzeloze liefde van een moeder die alle grenzen overschrijdt.

Kostelnička werd vertolkt door Evelyn Herlitzius. De Duitse dramatische sopraan met de stem van een door alles snijdende orkaan hebben we al eerder in Amsterdam gehoord, onder andere als de onvergetelijke Elektra. Met haar fenomenale techniek en stembeheersing wist zij de beweegredenen van haar verscheurde personage goed over te brengen. Men kon alleen maar medelijden met haar voelen. Wat een zangeres! Wat een actrice!

jenufa0121-och-h.ruthwalz

Evelyn Herlitzius  en Annette Dasch © Ruth Waltz

Ik ben geen grote fan van Annette Dasch (Jenůfa). Zij is een goede zangeres en zij acteert uitstekend, maar haar stem vond ik niet echt bij Jenůfa passen. In haar stem miste ik de zachte tonen en de wiegende klanken (Gabriela Beňačková: ik mis u!), haar Jenůfa was voor mij te sterk. Maar al met al was haar vertolking zeker indrukwekkend.

jenufa denationaleope-thwalz0084

Henry Waddington (Stárek), Hanna Schwarz (Stařenka Buryjovka), Annette Dasch (Jenůfa), Pavel Cernoch (Laca Klemeň), The Chorus of Dutch National Opera

De veterane Hanna Schwarz wist mij te imponeren in haar rol van Stařenka Buryjovka. De Duitse mezzosopraan kan het  nog steeds, ondanks haar 75 jaar! Haar vertolking van de grootmoeder was beslist indrukwekkend, ik betreurde alleen haar outfit, zeker in de eerste acte.

De Amerikaanse tenor Norman Reinhardt was een goede Števa. Zijn stem is mooi, lyrisch en aangenaam klinkend. Ik had er mij misschien wat meer onnozelheid en erotiek in gewenst, maar het komt wel, denk ik. Het was de première.

Jenufa denationaleope-thwalz0080

Hanna Schwarz (Stařenka Buryjovka), Pavel Cernoch (Laca Klemeň), Annette Dasch (Jenůfa)

De held van de avond was voor mij Pavel Černoch (Laca). Nu is de rol wellicht één van de meest interessante, maar de manier hoe hij van de driftige, jaloerse kikker in een warme, liefhebbende en troostende man veranderde… wel nu… dat moet je kunnen! Hij imponeerde niet alleen met zijn welluidende tenorstem die overal goed hoorbaar was en zijn enorme acteursprestaties, hij was ook de enige die goed verstaanbaar was. Een groot bravo!

jenufa0149-och-h.ruthwalz

In het midden Francis van Broekhuizen (Rychtárka) © Ruth Waltz

Het Nederlandse aandeel in de productie was klein maar op een zeer hoog niveau. Karin Strobos wist van Karolka een echte vrouw van vlees en bloed te maken en Francis van Broekhuizen maakte een zeer imponerend debuut bij DNO als Rychtárka. Haar korte optreden kon voor niemand onopgemerkt blijven.

Het koor van De Nationale Opera (instudering Ching-Lien Wu) was zoals altijd op een top niveau en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Tomáš Netopil speelde prachtig. Waarbij een kleine opmerking: van een Tsjechische maestro had ik toch wat meer ‘Moravische’ accenten verwacht.

Ondanks de rare eerste acte (maar die is dan gauw vergeten) en de totaal overbodige vrijage aan het eind (hoe verzin je zoiets????) is het een zeer ontroerende en overtuigende voorstelling.

Trailer van de productie:

Bezocht op 6 oktober 2018 bij de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam

Meer Jenůfa:
JENŮFA. Alvis Hermanis, Brussel 2014
JENŮFA van Christoph Loy

16 comments

 1. Zelden, heel zelden ben ik het helemaal met de recensent eens, maar nu moet ik toch eerlijk toegeven, dat mevrouw Jaworski het h e l e m a a l bij het rechte eind heeft. Die smakeloze nutteloze wc in de eerste akte en de vrijpartij aan het eind waren de enige smetten op deze fantastische dramatisch heel sterke Jenufa. Vijf, bijna volmaakte hoofdrollen lieten de zaal van De Nationale Opera zinderen. Zoiets grandioos hebben we in tijden niet gehoord in het huis aan de Amstel. Niet twijfelen, naar ga erheen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Helemaal met de recensent en 1e commentaar eens. De eerste WC scène maakte mij letterlijk misselijk. Ik kan er gewoon niet tegen. Gelukkig duurde het niet lang. Trouwens, niet alle zwangere vrouwen moeten naar de WC rennen hoor. We waren er zonder dat ook wel achter gekomen dat er iets niet pluis was. Verder: GENOTEN Zeer de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij, de kijkers en luisteraars komen er in de loop van de opera vanzelf achter dat Jenufa zwanger is en dat hoeft echt niet expliciet kotsend in een wc. Jammer van deze domme vergissing van mevrouw Mitchell want verder was het ondanks de onnodige modernisering een alleszins fraai toneelbeeld

   Geliked door 1 persoon

 3. Zo te lezen zal ik niet veel missen en voor een goede cast cq dirigent zijn er gelukkig genoeg opnamen in omloop. Om weer de zoveelste wangedrocht op toneel mee te moeten maken spaar ik liever mijn geld en ga as december naar het Janacek Festival in Brno met o.m. de zelden uitgevoerde Avonturen van de heer Broucek.

  Like

  1. Mauricio en Leen, jullie reageren hier een beetje tegen beter weten in. Behoudens twee onaangename incidenten was dit gewoon één van de beste voorstellingen van de afgelopen jaren. De muziek van Janácek en de meer dan geweldige solisten zijn in dit geval de grote winnaars van de avond en ieder die er niet heen gaat is de grote verliezer!!

   Geliked door 1 persoon

   1. Beste Hans, ik heb veel Jenufa’a gezien ik mijn leven, sommige totaal overbodig maar wel een paar ontroerend tot tranen toe. Indien een productie zonodig geactualiseerd (sic) moet worden met overbodige en totaal tegen het libretto ingaande handelingen dan is het voor mij de lol af. Ik heb deze productie niet beleefd en ga het ook beslist niet doen, ik heb echt geen zin meer in dit soort experimenten hoe goed de cast en de dirigent mogen zijn. Ik ben echt geen purist of ‘operafundamentalist’, ik juich iedere weloverwogen, intelligente interpretatie van opera iha toe mits de handeling niet opgeleukt wordt door zg actualisering en goedkoop effect.

    Geliked door 2 people

 4. Ben na het lezen nog benieuwder geworden, Basia! . Hoe zong Dasch haar gebed? Misschien wel het mooiste opera gebed dat ik ken (met dat van Agathe en Genoveva).

  Geliked door 1 persoon

 5. Het was goed, zonder meer maar het kon ook ontroerender. Dasch is een goede zangeres maar haar stem is niet echt geschikt voor Jenufa en ze komt niet eens in de buurt van Söderström, laat staan Benackova.
  Wanneer ga je?

  Like

 6. Bedankt Basia, ik ben het helemaal met je eens, je hebt het heel goed verwoord. Hoe kun je zoiets regisseren en met name de eerste act, echt absurd, slaat nergens op. Ik vond de moeder en Laca fantastisch. Ik miste bij Jenufa gezongen door Annete Dash inderdaad ook de zachte kanten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s