Minidiscografie van Il Viaggio a Reims

Viaggio Coronation_of_Charles_X_of_France_by_François_Gérard,_circa_1827

Coronation of Charles X of France by François Gérard, circa 1827

Of het ooit de bedoeling van Rossini was? Opvoeren en dan wegmikken?
Rossini beschouwde zijn opera Il viaggio a Reims als een gelegenheidsstuk, gemaakt voor de kroning van Charles de X in 1825. De opera werd voor het eerst uitgevoerd in Parijs, met Giuditta Pasta als Corinna. Het was een groot succes, maar al na drie voorstellingen trok de componist de stekker eruit

Veel van de muziek hergebruikte hij in Le Comte Ory, de rest verdween in verschillende laden in verschillende landen (hoe toepasselijk, vindt u niet?) en werd pas eind jaren zeventig van de vorige eeuw teruggevonden.

CLAUDIO ABBADO:
Pesaro 1984

Viaggia-DG

De eerste ‘moderne’ uitvoering van Il viaggio vond plaats in Pesaro, in 1984. Claudio Abbado dirigeerde een absolute sterrencast. Wie er voor deze gelegenheid bij elkaar werden gebracht… In alfabetische volgorde: Francisco Araiza, Lella Cuberli, Enzo Dara, Cecilia Gasdia, Eduardo Gimenez, William Matteuzzi, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Samuel Ramey, Katia Ricciarelli en Lucia Valentini Terrani.


Youtube biedt de hele opname uit Pesaro – met beeld! – aan:

En Berlijn 1992

Viaggio Sony

Acht jaar later dirigeerde Abbado de opera in Berlijn met grotendeels dezelfde zangers. Beide voorstellingen werden live opgenomen en beide zijn heel erg goed. Zelf prefereer ik Cheryl Studer (Madama Cortese) op Sony (53336) boven Katia Ricciarelli (DG 4777435), maar dat is volstrekt persoonlijk.


Encore uit Berlijn 1992:

BARCELONA 2003

Viaggio Barcelona

In 2003 werd in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona een visueel zeer aantrekkelijke voorstelling van Il viaggio opgenomen (Arthouse Musik 107 135). De actie speelt zich af in een kuuroord aan het begin van de twintigste eeuw en de in badkleding gestoken gasten worden verwend door allerlei masseurs, verplegers en schoonheidsspecialisten. Iedereen draagt kleren met zijn of haar landskleuren en Corinna mag van de regisseur alle onderlinge problemen oplossen, gekleed in een EU-vlag. Voor de hand liggend? Zeker, maar ook zeer vermakelijk.

Het is alleen jammer dat er niet zo geweldig wordt gezongen. Op de oudgediende Enzo Dara (Il Barone di Trombonok) en Josep Bros (Belfiore) na is de cast matig, met als dieptepunt een totaal miscaste Maria Bayo (Madama Cortese) en Simón Orfila (Lord Sydney). De laatste ziet er zeer aantrekkelijk uit in zijn badpak, maar presteert het om amper een noot zuiver te zingen.

Hele opera:

https://www.operaonvideo.com/il-viaggio-a-reims-barcelona-2003-bayo-cantarero-bros-orfila-dara/

PARIJS 2005

Viaggio Gergiev

Valery Gergiev associeert men niet gauw met de muziek van Rossini. Toch was hij het die in 2005 een zeer spectaculaire Il viaggio in het Théâtre du Châtelet dirigeerde, waarmee hij jonge Russische zangers aan het internationale publiek presenteerde.

Het orkest zit achter op de bühne en vormt zo samen met de dirigent een onderdeel van de wervelende show, die zich werkelijk overal afspeelt, zelfs tussen (en met) het publiek. Ook de rekwisieten en kleurrijke kostuums spelen een belangrijke rol en er is zelfs een echt paard.

De zangers zijn voornamelijk jong en op Daniil Shtoda (Count Libenskof) na onbekend. Het is duidelijk dat ze nog veel moeten leren, inclusief de juiste uitspraak, maar ze doen het heel erg leuk (Opus Arte OA 0967 D).

Hieronder een fragment: 

11 comments

 1. Ik was er bij de reprise in Pesaro in 1992, een onvergetelijke ervaring. Abbado was de ziel van de voorstelling en stuwde zijn voortreffelijke cast tot ongekende hoogtes: Cecilia Gasdia, Lucia Valentini Terrani, Cheryl Studer, William Matteuzzi, Chris Meeritt, Samuel Ramey en Ruggiero Raimondi om maar de belangrijkste zangers te noemen. Waar vind je dit nog tegenwoordig??

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, leuke opera, en blijkbaar heeft ie aardig repertoire gehouden na de ”’wederdoop” door Abbado. Ik heb natuurlijk de DG cd set uit 84. Maar….ik heb ook ooit van tv een registratie of rechtstreekse uitzending opgenomen , met vrijwel dezelfde cast en natuurlijk met Abbado, met als Mme Cortese, Motnserrat Caballe, die dat buitengewoon geestig deed.
  Helaas kan ik de video cassette niet meer afspelen, omdat ik geen geschikte apparatuur meer heb.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik had meteen even op YT moeten kijken, want daar vind ik net de door mij hierboven genoemde voorstelling uit Wenen in 1988, zij het in een behoorlijk beroerde beeldkwaliteit, met behalve Caballe i.p.v. Ricciarelli, een verder toch ook iets gewijzigde cast.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb zowel de Abbado-opname uit ’84 (die ik zo ongeveer van buiten ken) alsook de Weense voorstelling uit ’88 met een onnavolgbare Madama Cortese van Caballé als eersteklas comédienne, ooit op video opgenomen. Ook bezit ik sinds enige tijd een Naxos-concert-opname uit 2014 (opgenomen in het Königliches Kurtheater in Bad Wildbad in coproductie met de SWR) door een mij grotendeels onbekende cast (alleen Bruno Pratico als Il Barone di Trombonok is mij bekend) o.l.v. Antonio Fogliani. Op de voorkant staat “First recording of the complete opera” maar waarin deze dan verschilt van eerder (kennelijk onvolledige) opnamen heb ik nog niet kunnen constateren, want ik heb deze opname nog niet beluisterd. Misschien bang dat-ie tegenvalt…?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s