A time to dance: maak kennis met Alec Roth

 roth

Heeft u ooit van de componist Alec Roth gehoord? Ik niet. Zelfs de Wikipedia weet niet veel meer over de in 1948 geboren Engelse componist te melden dan dat hij het meest bekend is door zijn samenwerking met de Indiase schrijver Vikram Seth. Een samenwerking die resulteerde in o.a. de opera Arion and the Dolphin.

A time to dance was voor mij een prettige verrassing. De ruim een uur durende cantate uit 2012 is zeer gevarieerd. Verschillende stijlen en stemmingen wisselen elkaar af en volgen elkaar op, net als de vier jaargetijden en de uren van de dag en van de nacht.

“To every thing there is a season”, zingt de bas in het openingsdeel ‘Processional: Times and Seasons’ en zet daarmee de toon. De componist heeft het één en ander geleend van de minimalisten (gelukkig meer John Adams dan Philip Glass) en het geheel door het filter van de Engelse koortraditie gehaald. Folk songs, Vaughan Williams en Delius zijn nergens ver weg en met je ogen dicht zit je in één van de films van James Ivory.

De uitvoering vind ik wisselvallig. Sopraan Grace Davidson heeft een lieftallig stemmetje met weinig body; daar moet je van houden. Ook countertenor Matthew Venner kan me weinig bekoren. Maar tenor Samuel Boden (Orphée in Orphée et Eurydice bij de Nederlandse Reisopera in 2015) en bas Greg Skidmore maken veel goed. Luister bijvoorbeeld naar het door Boden gezongen ‘Summer Noon’. Dat maakt je dag meteen goed!

A time to dance wordt aangevuld met het magnificat en nunc dimittis Hatfield Service, voor koor en orgel, en met Men and Angels, een werk voor a-capellakoor. Het koor en oudemuziekensemble Ex Cathedra neemt de koor- en begeleidingspartijen voor zijn rekening, gedirigeerd door Jeffrey Skidmore.

Hieronder de trailer van het album:

ALEC ROTH
A time to dance; Hatfield Service; Men and Angels
Grace Davidson (sopraan), Matthew Venner (alto), Samuel Boden (tenor), Greg Skidmore (bas)
Ex Cathedra olv Jeffrey Skidmore
Hyperion CDA 68144

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s