La bellezza del canto: over Olga Peretyatko’s eerste cd, tien jaar na de verschijning

Olga Peretyatko is meer dan de zoveelste ‘rising star’ uit één van die landen die vroeger eufemistisch ‘het Oostblok’ heette. Niet alleen ziet zij er werkelijk prachtig uit en kan ze goed acteren, zij kan eveneens – en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste – zingen. En hoe!

Zij heeft een lichte, zeer wendbare stem met een stralende hoogte en haar coloraturen zijn gewoon perfect. En denk niet dat zij de zoveelste ‘kanariepiet’ is! Olga Peretyatko is een echte nachtegaal.

Op donderdag twaalf januari 2012 zong ze bij de Nationale Opera de première van (hoe toepasselijk!) De Nachtegaal van Igor Strawinsky en in april dat jaar kwam ze terug voor Il Turco in Italia van Rossini.

Trailer van Nachtegaal:

Trailer van Il Turco in Italia:

Op haar debuut-cd bij Sony, met een zeer toepasselijke titel La bellezza di canto, ontbreekt ook de aria van Fiorilla niet. Voor de rest veel Donizetti en nog een Rossini: ‘Canzone del salice’, de aria van Desdemona uit Otello. Dat je daar van moet huilen, ligt uiteraard voornamelijk aan de muziek, maar zo mooi en zo ontroerend gezongen heb ik het zelden gehoord.

Verder staat er van alles en nog wat. Gilda, Manon (Massenet), Adele (Die Fledermuis)  … Ook “Het lied aan de maan” uit Rusalka ontbreekt er niet.

Eerlijk gezegd is het een beetje ratjetoe, maar als het zo gezongen wordt dan mag het van mij ook een telefoonboek zijn. Ik ben zeer onder de indruk.

Olga Peretyatko
La belezza del canto
Aria’s van Rossini, Donizetti, Massenet, Offenbach, Dvořák, Puccini en Johann Strauss
Münchner Rundfunkorchester olv Miguel Gómez-Martínez
Sony 88697785442

4 comments

  1. Op 16 september, 2013 gaf ze ook nog een recital in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Onvergetelijk. Ze was inderdaad ook zeer indrukwekkend in de producties van DNO. Wanneer kunnen we onze geliefde zangers weer live horen? Hopelijk spoedig.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s