Maria Stuarda van Edita Gruberova. Een herinnering zonder voorbeelden

De, onlangs overleden Edita Gruberova had zich jarenlang toegelegd op het zingen van belcanto. Op haar eigen label Nightingale had zij zich, onder anderen al eerder over de twee Tudor koninginnen, Anna Bolena en Elisabetta in Roberto Devereux ontfermd.

Ook Maria Stuarda behoorde tot één van haar glansrollen, het was ook niet de eerste keer dat zij de opera opnam. Haar stem was niet ieders favoriet, bovendien had zij met de jaren wat aan de hoogte en souplesse ingeboet, maar haar pianissimo was toen nog steeds indrukwekkend en haar interpretatie van die rol stond als een huis en dwong respect af.  Luister alleen maar naar “Quando di luce rosea” en dan weet u wat ik bedoel.

Carmen Oprisanu, die de rol van Maria’s rivale Elisabetta voor haar rekening neemt, heeft wel een hele mooie stem, maar klinkt voornamelijk triest. De rest van de jonge cast is zeer goed.

Octavio Arèvalo kennen wij al uit eerdere opnamen met Gruberova. Hij beschikt over een soepele en welluidende lyrische tenor. De Poolse bariton Marcin Bronikowski zingt een prachtige Cecil, een grote belofte in het belcanto vak.

Het orkest onder bezielde leiding van Marcello Viotti speelt met verve en, aangezien er amper concurrentie bestaat, zeker aan te bevelen. Helaas bestaat er geen opname van, noch op Youtube, noch op Spotify.

Donizetti
Maria Stuarda
Edita Gruberova, Carmen Oprisanu, Octavio Arévalo, Marcin Bronikowski, Duccio Dal Monte
Münchner Rundfunkorchester, Chor des Bayerischen Rundfunks olv Marcello Viotti
NC1902092

3 comments

 1. er is wel degelijk concurrentie diverse maria Stuarda s. Ik heb er zelf 5 opnames van en 1 dvd.
  Haar 1ste die op philips is veel beter dan deze.dan die op Decca Sutherland en Pavarotti Sutherland op haar best n houd de herinnering vast aan haar optredens bij de Ned Opera gewldig was dat..Dan die op OPeraD ORO met Monrserrat Caballe en Shirley Verrett..
  Onbekend maar wel mooi die met Cornelia Romajingo en Sonia Ganassi op Dynamic,maar ook de Naxosmet Maria Pila Piscatelli en Laura Palvarelli.
  Heel mooi wonderbaarlijk is de DVD uit de Scala met MARIA DEVIA watkan deze vrouw zingen zeg .Mooier kan haast niet dvd op Ark Musik.

  Geliked door 1 persoon

  1. ooo….. maar dat weet ik wel! Zelf heb ik nog Sills en Gencer!
   Deze recensie is van 20 jaar geleden., toen bestond Dynamic nog niet.
   En ik scheef ook dat ze het al eerder had opgenomen (met Baltsa).
   Het is dat ik wat herinneringen aan Gruberova ging ophalen, die niet eens mijn geliefde zangeres was…

   Like

   1. ja die ben ik nog vergeten maar sills en gencer heb ijn ook heb van gencer de triologie ja staatv er ook als je goed leest ouder bericht sorry hoor

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s