Bestaan er nog zangers die vroege Verdi kunnen zingen?

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61e4wV4hmTL._AC_SX679_.jpg

Aan het begin van het seizoen 2017-2018 werd de Kroatische dirigent Ivan Repušić aangesteld als chef-dirigent van het Münchner Rundfunkorchester. Zijn debuut in die hoedanigheid maakte hij in september 2017 met de concertante uitvoering van Luisa Miller van Verdi. In oktober 2018 vervolgde hij de cyclus van de vroege Verdi’s meesterwerken met I due Foscari en een jaar later was Attila aan de beurt.

Over ‘Luisa Miller’ was ik niet echt enthousiast maar blijkbaar kan het altijd slechter. Dat ligt niet aan de dirigent. Repušić dirigeert zeer gedreven (soms een beetje té) en het koor is prima, maar de zangers! Goede genade!

Goed, Odabella is geen rol voor ‘sissies’, je moet er eigenlijk een stem voor hebben die een soort kruising is tussen Abigaille en Brünhilde en daarbij de Verdiaanse belcanto lijnen goed kunnen volgen, maar er moet toch nog ergens een zangeres te vinden zijn die de rol kan zingen? Liudmyla Monastyrska brult zich door de rol heen: zij doet mij pijn aan de oren en over haar ‘ruime vibrato’ kan ik maar beter zwijgen.

Maar ook Ildebrando D’Arcangelo heeft zijn beste tijd al gehad. Gelaten luister ik naar zijn grote aria ‘Mentre gonfiarsi l’anima’ en probeer niet aan Samuel Ramey (of Ruggiero Raimondi) te denken. George Petean is een goede Ezio en Stefano La Colla een fatsoenlijke Foresto. Er is geen libretto.


GIUSEPPE VERDI
Attila
Ildebrando D’Arcangelo, Liudmyla Monastyrska, Stefano La Colla, Stefan Sbonnik, George Petean, Gabriel Rollinson
Chor des Bayerischen Rundfunks; Munchner Rundfunkorchester olv Ivan Repušić
BR Klassik 900330

10 comments

 1. Van ‘I due Foscari’ met het Münchner Rundfunkorchester olv Ivan Repusic bestaat een CD opname van juli 2019 met als solisten: Leo Nucci (!) (nog in Luik gezien in die rol!), Guanqun Yu, Ivan Magri, Bernadett Fodor, Istvan Horvath en Miklos Sebestyen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Monastyrska heb ik enkele jaren geleden gehoord in een radio-uitzending (BBC 3?) uit de Met als Abigail, naast o.m. Plácido Domingo, en ook toen al bezorgde haar stem mij af en toe oorpijn. Ze heeft een Slavisch timbre wat niet goed bij Verdi past. De stem van de op dit moment nogal bejubelde Anna Pirozzi, die min of meer hetzelfde (Italiaanse) repertoire zingt als Monastyrska, vind ik ook niet direct Ohrenschmaus. Odabella? Cristina Deutekom, dat was andere koek!

  Geliked door 1 persoon

 3. Attila Ildar Abdrazakov– Roberto Tagliavini -Dimitry Ivashchenko.
  Odabella Asmik Grigorian Anna Pirozzi.
  Ezio AlexyMadrov.

  Foreso Freddie de Tommaso Michael Fabiano.

  Like

 4. Basia met Chris ik moet mijn excuses maken over mijn reactie verkeerd geschreven ik bedoelde ook niet I Due Foscari maar vroeg om bezetting.Had ik zelf ook op moeten zoeken. Heb ik ook gedaan nogmaals sorry , Ook in mijn schrijven in deze mis ik ontzettend mijn vriend Kees Buitink.Jouw wel bekend .
  Zal beter opletten .Vriendelijke groet Chris.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s