Overbodige Mahler 9 door Valery Gergiev

Mahler 9 Gergiev

Vaak verlang ik naar de tijd, nog niet eens zo lang geleden, toen elke nieuwe opname van een symfonie van Mahler een feest was. Je had toen dan ook echte kanonnen die zich met de Oostenrijkse Meester der Meesters bezighielden, type Haitink of Bernstein. Nu gaat er geen dag voorbij zonder dat er ergens zijn muziek wordt uitgevoerd, tot in de diepste provincies toe.

Nou is het London Symphony Orchestra alles behalve provinciaals en behoort Valery Gergiev tot de grootste dirigenten ter wereld, maar toch…..
Gergiev is in 2008 met zijn Mahler-project begonnen. Alle symfonieën werden in Barbican live opgenomen en door de eigen label van het LSO op cd uitgebracht. Een jaar later was hij zowat klaar (doe het hem na!), alleen de negende ontbrak nog. Zaten we daar werkelijk op te wachten?

Begrijp mij goed: de uitvoering is zonder meer goed en het orkest, met zijn volle klank speelt de sterren naar beneden, maar het mist meer dan alleen dat kleine ‘etwas’. Ik vind Gergiev’s lezing onevenwichtig en hij raast er doorheen (hij doet er 10 minuten sneller over dan Bernstein!), waardoor veel kleuren en nuancen verloren gaan. Mahlers negende is, samen met de zevende, zijn wellicht meest vooruitstrevende compositie en dat blijft bij Gergiev onderbelicht.


Gustav Mahler
Symfonie nr.9
London Symphony Orchestra o.l.v. Valery Gergiev
LSO0668 • SACD-79’

One comment

  1. Bij de interpretaties van Gergiev maar ook bij de Mahler vertolkingen van Rattle en Van Zweden mis ik “ïnnerlichkeit”.De oppervlakte is meestal prachtig maar het is niet doorleefd en ze zetten de muziek te veel onder druk. We zullen op het Mahler Feest in mei a.s. horen of Van Zweden met de New York Philharmonic in Mahler 1 en 2 die doorleefdheid wel weet te realiseren. Barenboim is er wel toe in staat evenals Myung-Whun Chung en Iván Fischer. Naar Kirill Petrenko ben ik zeer benieuwd. Zijn Mahler heb ik nog nooit gehoord.Van de Mahler van Harding ben ik niet onder de indruk. Ik was eigenlijk niet van plan naar het Mahler Feest te gaan omdat ik zulke prachtige herinneringen aan het vorige Mahler Feest had.Vooral de avonden met Haitink, Abbado en Chailly waren hoogtepunten. Er is inderdaad een zekere Mahler overkill. Vooral Mahler 1 t/m 5 worden wel vaak uitgevoerd.Haitink heeft weleens gepleit voor een embargo op Mahler 2. Ik heb toch kaartjes gekocht voor Mahler 6,7 en 9 in de zaal en Mahler 1 in het paviljoen. Rotterdam heeft ook een Mahler feestje. Mahler 5 op 16 februari a.s. o.l.v. Yannick Nézet-Séguin en ter herdenking van het bombardement op Rotterdam Mahler 2 o.l.v. Lahan Shani op 17 mei a.s. Daarna hoef ik een aantal jaren geen Mahler meer te horen waarschijnlijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s