Kan iemand zich Inessa Galante noch herinneren?

Galante foto

Het geval Inessa Galante is een schrijnend voorbeeld van wat een ‘slachtoffer van de commercie’ zou kunnen heten. Haar eerste recital Debut, uitgebracht in 1995 werd (overigens: zeer terecht) een enorm succes, wat voornamelijk te danken was aan het Ave Maria van ‘Giulio Caccini’.

Puur bedrog, bleek later want het nummer dat een enorme hit werd (wist u dat het in de Top 100 van begrafenisuitvaarten staat?) bleek omstreeks 1970 gecomponeerd te zijn door ene Vladimir Fyodorovich Vavilov, een Russische componist, luitspeler en gitarist.


Debut  bleef op nummer één op alle hitlijsten staan waarna Galante ettelijke cd’s met meer van hetzelfde moest opnemen.

Doodzonde! Dat zij veel meer was dan het zoveelste studioproduct kon een ieder die haar live heeft meegemaakt beamen. Haar Violetta’s en Lucia’s zijn onvergetelijk en het spijt mij bijzonder dat er niets van is vastgelegd.

Galante

In januari 2000 heeft zij haar debuut in de befaamde Wigmore Hall gemaakt. De BBC heeft het opgenomen en het (nog bestaande?) label Campion zette het op cd, waarvoor ik beiden zeer dankbaar ben.

Bij haar Londense optreden zong Galante liedjes van Russische componisten, alle voorzien van een laagje weemoed en verlangen. Haar stem leent zich er uitstekend voor en met haar vermogen om emotie te doseren en de accenten op de juiste plekken te zetten, heeft zij er mini kameroperaatjes van gemaakt. Luister alleen naar haar zucht aan het eind van ‘Zhavaronok’ (Leeuwerik) van Glinka, alles conform de tekst. En kunt u net als ik, ook amper uw tranen onderdrukken bij het gedicht van Tolstoi, zo schitterend op muziek gezet door Tsjaikovski (Sred’ sjoemnavo bala)?

Inessa Galante beschikt over een pracht van een sopraan, met een gezonde dosis morbidezza en Roger Vignoles is een voorbeeldige ‘partner in crime’. (Campion RRCD 1348)

11 comments

 1. Natuurlijk herinner ik mij, als `uitspeller` van het Engelse `Opera`, de welluidende naam van deze sopraan en ook in Luister ben ik die wel eens tegengekomen maar wilt u wel geloven, Basia, dat ik haar stem nog nooit eerder gehoord had? Des te meer waardeer ik het dus dat ik vandaag kennis mocht maken met de echo`s vanuit een nog niet eens zo ver verleden van een meer dan alleen welluidende stem. Is u iets bekend over de omvang van de stem van deze kunstenares?

  Geliked door 1 persoon

  1. Kersten: Inessa Galante kun je omschrijven als een echt lyrico, type Freni. Denk ik. Maar zij had ook veel coloraturen tot haar beschikking waardoor zij een onvergetelijke Violetta en Lucia was. Toch… Het meest raakte zij mij in L’Arlesiana . Ontroerend mooi.
   Het is onvergeeflijk dat zij de kans niet kreeg om meer te worden dan de zangeres van de nep Ave Maria.

   Like

   1. Dank u voor uw prompte reactie! Maar excuus, heb me slecht uitgedrukt. Ik bedoelde te zeggen: hebt u een idee of Inessa Galante een royale of kleinere stem had?

    Geliked door 1 persoon

 2. Beste Basia,Als ik op vakantie ga naar het buiten land kijk ik altijd of er nog mooie cd tevinden zijn van mooie stemmen. Nu deze eerste van Inessa Galante Debut heb ik ook gekocht ik dacht in Canada , een bijzondere stem alle nummers ook het Ave Maria wat gepikt zou zijn. Je hoort niet veel van haar meer. Groet Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rond 1990 is een live-Traviata uitgebracht. Ik heb deze uitvoering destijds voor Luister gerecenseerd; vandaar ook dat ik hem in de kast heb staan. Wilt u hem horen? Laat het me weten! Groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Haar lot herinnert me aan dat van Elena Suliotis, ook zo’n, zij het op een geheel andere manier, door de commercie naar de vernieling geholpen prachtstem. En dan dat vreselijk sentimentele Ave Maria! Doet me denken aan dat al even vreselijke ‘Adagio’ van Albinoni, waar Albinoni god zij dank ook part nog deel aan had…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s