Hendrickje van Kerckhoven zingt liederen van Edvard Grieg

Grieg Hendrickje van Kerckhove

‘Jeg elsker Dig!’ (Ik houd van jou) met de tekst van Hans Christian Andersen is misschien het bekendste van alle 180 liederen die Grieg ooit heeft gecomponeerd en vroeger ontbrak het ook nooit op de liedrecitals.

Hendrickje van Kerckhoven zingt ‘Jeg elsker dig!’:

Vroeger, want tegenwoordig wordt zelfs dit pareltje nog maar zelden uitgevoerd: Grieg is, samen met zijn liederen, een beetje uit de gratie geraakt.

Hendrickje van Kerckhove zingt de wonderschone liefdesverklaring anders dan ik gewend ben: lichter dan licht en zeer teder. Dat vederlichte houdt zij de hele cd aan waardoor de recital zeer poëtisch en melancholisch aanvoelt. Luister meteen ook naar ‘En Svane’, naar de tekst van Ibsen… Zo mooi!

In die liederen past Nicolas Callot gelukkig zijn begeleiding aan de zangeres aan en speelt terughoudend mooi, iets wat hij helaas niet volhoudt. In veel andere liederen – maar ook in de pianosolostukken vind ik hem namelijk te nadrukkelijk aanwezig.

Dat hoor je goed in ‘Melankoli’, een betoverend miniatuurtje van drie minuten dat gebaat zou zijn bij meer ingetogenheid. De daarop volgende ‘Vals’ klinkt dan weer licht en speels maar in het Scherzo op. 54 pakt hij weer behoorlijk uit en dat vind ik storend. Het doet afbreuk aan de onbeschrijfelijk mooie, nachtegaal-achtige stem van Van Kerckhoven.


EDVARD GRIEG
Moderen Synger ‘A Mother Sings’
Liederen en pianosolostukken
Hendrickje Van Kerckhove (sopraan), Nicolas Callot (piano)
Phaedra PH 292038 •  52′

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s