Gabriel Suovanen zingt liederen van Leevi Madetoja

Madetoja portret

Leevi Madetoja

De Finse componist Leevi Antti Madetoja (1887 – 1947) was een man van kleine gebaren. Al vermeldt zijn discografie twee opera’s en een paar symfonische werken, zijn roem dankt hij voornamelijk aan zijn liederen en koorwerken.

Alhoewel, roem…… Roem is een veel te groot woord, want buiten Scandinavië zijn zijn werken voornamelijk bekend bij een handjevol liefhebbers van het Scandinavische lied, waar ik mezelf toe reken. Zeer blij ben ik dan ook met de cd waarop Gabriel Suovanen bijna 80 minuten vult met Madetoja’s pareltjes.

Madetoja

Suovanen is een jonge en veelbelovende bariton met een zeer warme en aangename stem en een mooie, afgeronde hoogte. Af en toe had ik het gevoel naar een jonge Thomas Allen te luisteren, wat uit mijn mond een groot compliment betekent.

Tot nu toe kende ik alleen die paar liederen, die Jorma Hynninen ooit voor Ondine had opgenomen, waarvan ‘Itkisit joskus illoin’ (Sometimes weeping in the evening),  één van de mooiste melancholische liederen die ik ken, ook op de recital van Suovanen voorkomt.

Werd Hynninen begeleid door een groot symfonieorkest, Suovanen heeft alleen een pianist (zeer goede Gustav Djupsjöbacka, die ook verantwoordelijk is voor de zeer informatieve begeleidende tekst) tot zijn beschikking, wat de sfeer  ook meteen wat intiemer maakt.


Leevi Madetoja
Complete Lieder Vol.1
Gabriel Suovanen (bariton), Gustav Djupsjöbacka (piano)
Ondine ODE 996-2

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s