La clemenza di Tito door het Orkest van de Achttiende Eeuw

Clemenza affiche

Ik geef toe: ik houd van grote stemmen. Stemmen die dragen, die resoneren, stemmen die vanzelf je oren en daarvandaan je hart en de rest van je lichaam bereiken. Stemmen waar je geen moeite voor hoeft te doen om ze te horen, om te verstaan wat ze je willen vertellen. Althans: in de concertzaal, want met de manipuleer-knoppen en de tegenwoordig onuitputtelijke technische mogelijkheden in de studio’s kun je zelfs van een muizenstem stem een Brünhilde maken. Of een Otello.

La_clemenza_di_Tito_1642_C0012_000152

Deirdre Angenent (Vitellia) en Paula Murrihy (Sesto)

Maar dat is de reden niet – althans niet de voornaamste – dat ik Deirdre Angenent zo geweldig vond in haar rol als Vitellia. Haar woede-uitbarstingen waren zo uit het leven gegrepen en net zo echt klonk ook haar spijt en berouw. Een levensechte vrouw, die haar gekrenkte trots wilde wreken, maar tegen welke prijs? Tel daarbij haar koninklijke uitstraling – een echte prinses waardig, haar charisma en haar présence: top! Daar stond een zangeres van een werkelijk wereldklasse.

La_Clemenza_di_Tito_9982_foto_HansHijmering

Paula Murrihy en Deirdre Angenent

Soms deed zij mij aan Caroll Neblett denken, ook zij had die fenomenale dramatische uitbarstingen paraat zonder dat haar legato er onder leed. Neblett was ooit een fantastische Minnie (La Fanciulla del West), maar daarvoor zong zij – voor mij althans – één van de beste Vitellia’s ooit. Wellicht de indicatie in welke richting het prachtige instrument van Argenent zich gaat ontwikkelen?

Deirdre Angenant zingt ‘Ecco il punto…Non più di fiori’  op het vijftigste IVC in den Bosch. Opgenomen tijdens finales op 14 september 2014:

 

Fenomenaal was ook de Ierse mezzosopraan Paula Murrihy als Sesto. Murrihy beschikt over een soepele en smeuïge stem met warme ondertonen, waarmee zij ook fantastisch wist te acteren. Haar Sesto was meelijwekkend maar nergens pathetisch, iets waar die rol vaak in wil ontaarden. Haar grote aria Parto, parto, ma tu, ben mio’ was van een ontroerende schoonheid.

Clemenza_di_Tito_9965_foto_HansHijmering

Rosanne van Sandwijk (Annio) en Laetitia Gerards (Servillia)

Rosanne van Sandwijk (Annio) en Laetitia Gerards (Servilia) waren aan elkaar gewaagd. Hun stemmen pasten perfect bij elkaar wat resulteerde in een werkelijk schitterend gezongen duet ‘Ah, perdona al primo affetto’. Dat hun rollen er niet echt uit sprongen ligt vermoedelijk aan de personages zelf: echt geprononceerd werden ze door Mozart niet neergezet.

La clemenza di Tito, Photo and Copyright © Hans Hijmering, hanshij@xs4all.nl

Henk Neven (Publio), Rosanne van Sandwijk (Annio) en Paula Murrihy (Sesto)

Toch…. Dat er ook uit een niet echt uitgesproken rol wat valt te maken, dat heeft Henk Neven bewezen met zijn schitterend gezongen en geacteerde Publio. Jammer eigenlijk dat Mozart hem niet wat meer noten heeft gegeven!

Clemenza

Henk Neven (Publio) en Andres Dahlin (Tito)

Helaas viel de Zweedse tenor Andres Dahlin (Tito) mij een beetje tegen. Zijn op zich mooie stem was gewoon een maatje te klein voor de rol, daar had ik toch echt meer geluid willen horen. Bij een keizer, al is hij een ‘doetje’ verwacht je wat meer overwicht en autoriteit en dat had Dahlin niet in zich. In zijn vertolking hoorde ik smeekbedes om lief en aardig gevonden te worden, wat op zich wel klopt, maar dan meer met een beetje te veel ‘sorry dat ik besta’ gehalte. Bedenk dat de rol ooit paradepaardje was van Werner Hollweg en Nicolai Gedda! En dat het zelfs, nog niet zo lang geleden gezongen werd door Jonas Kaufmann…

La_clemenza_di_Tito_0061

Paula Murrihy (Sesto) en Andres Dahlin (Tito)

In het programmaboekje stond dat we extra op het aandeel van de obligato klarinet in de grote aria’s aria van Sesto en Vitellia moesten letten. Mozart componeerde het speciaal voor de klarinettist Anton Stadler die het instrument wist te verrijken met vier extra lage tonen. Nu weet ik uiteraard niet hoe Stadler zijn instrument bespeelde, maar om de schitterende bijdrage van Eric Hoeprich kon echt niemand heen.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw onder zeer energieke leiding van Kenneth Montgomery speelde zonder meer fenomenaal. Er zat goed vaart in, en zowel drama als lyriek zijn voldoende aan bod gekomen.

De opera werd semi-geënsceneerd (regie: Jeroen Lopes Cardozo) opgevoerd en deze vorm van een voorstelling beleven bevalt mij zeer. Er werd voldoende aandacht en interactie besteed, de belichting was uitstekend (de scène met de brandende Colosseum!) en met een kleine detail (gedrapeerde sjaals) werd ook de tijd waarin het verhaal zich afspeelde prima geduid.

Introductievideo ‘La Clemenza di Tito’ Orkest van de Achttiende Eeuw:

Alle foto’s: © Hans Hijmering

Bezocht op 18 oktober 2017 in het Concertgebouw in Amsterdam

13 comments

 1. Dag Basia, ik ben het in ALLES met je eens, gewoon een TOP-beschrijving. Jammer dat niet meer opera-liefhebbers de moeite hebben genomen deze uitstekende voorstelling in het Concertgebouw te Amsterdam te bezoeken, er konden er nog wel een paar bij in de Grote Zaal. Er zijn nog uitvoeringen in-den-lande, dus de mogelijkheid om te gaan, een echte aanrader!

  Geliked door 1 persoon

 2. Jazeker Basia, dat was een schitterende Clemenza di Tito en het is nauwelijks voor te stellen, dat deze grandioze Mozart opera zo lang onder het stof heeft gelegen.
  Ook ik was heel erg onder de indruk van Deidre Angenent. Zij deed mij soms aan Leyla Gencer denken, die deze rol overigens nooit gezongen heeft. De stemkleuring en de soms wat glottiachtige aanzetten bevielen mij zeer. Haar collega’s deze avond vond ik indrukwekkend en het is nog maar af te wachten of DNO verderop in het seizoen op zulke fantastische zangers kan rekenen. (Zoals gewoonlijk alleen maar buitenlandse zangers en da’s niet nodig, blijkt nu) De rol van Tito is niet heel groot, maar in de 2e akte heeft hij toch een hondsmoeilijke aria en daar was ik niet heel tevreden over. Nee, geen Gedda of Hollweg, maar gelukkig ook geen Kaufmann. Hoe dan ook, blij dat ik er bij was en dat Jeroen Lopez Cardozo het werk niet om zeep geregisseerd heeft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank voor je reactie, Hans!Wat een genot was het, hé?

  Naar de DNO-Clemenza ga ik niet. Ten eerste wordt het geregisseerd door Peter Sellars(= vluchtelingen en overdaad aan Kalashnikovs) en ten tweede gedirigeerd door Curentzis, een andere ‘enfant terrible’. Die vond dat Mozart prutswerk heeft afgeleverd, dus heeft de partituur “bewerkt”. Weggedaan wat hij vond dat het er niet in hoorde en fragmenten uit het Requiem en Mis in C aan toegevoegd. Ze doen maar…

  Like

 4. Helemaal met je recensie eens! Mooi gezegd, Basia. Die Sesto was goddelijk! Ik vond alleen de regie van middelbare school niveau maar dat deed geen afbreuk aan de heerlijke avond die ik heb gehad.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn reactie (net zo positief als die van jou Basia heb ik elders al gegeven maar het was een topweekend met zaterdag Die Zauberfloete uit The Met en zondag Titus vanuit Tivoli-Vredenburg, Ook in Utrecht waren helaas nog plaatsen vrij.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s