THE SOUND OF 582 310

bulva

 

De wat bevreemdende titel van de dvd slaat op de serienummer van de door Josef Bulva bespeelde vleugel. Het is een Steinway met een zeer bijzondere klank: volgens het boekje is alleen 582 310 in staat om de virtuositeit en de bijzondere pianistische eigenschappen van Bulva weer te geven. Ik geloof het wel. Immers: heeft niet iedere pianist een – soms intieme – relatie met zijn instrument?

Josef Bulva is niet een naam die bij veel Nederlanders een belletje laat rinkelen. Hij is hier nooit een vaste gast geweest en reclameschuw als hij is timmerde hij nooit aan de weg. Toch behoort de Tsjechische meester tot één van de grootste pianisten met een lange status ‘van dienst’.

En het moet gezegd: de grote nestor speelt werkelijk schitterend. Als een zacht briesje, foutloos en virtuoos glijdt hij over de toetsen zonder ze aan te raken. Bij wijze van spreken dan. Er is maar één probleem: zijn spel is zo verschrikkelijk prozaïsch!

Daar stoor ik mij aan, aan zijn analytische en afstandelijke manier van spelen. Bovendien hoor ik in zijn spel geen kleurschakeringen waardoor alle vier de componisten dezelfde behandeling krijgen. Noem het maar nivellering. Toen ik even niet oplette was de b-moll sonate van  Chopin al overgegaan in ‘Ricordanza’ van Liszt. Ongemerkt.

Maar eerlijk is eerlijk: het is meer dan fascinerend om naar zijn mooie handen met de lange, slanke vingers te kijken.

The Sound of 582 310
Beethoven, Chopin, Liszt, Mozart
Josef Bulva
RCA Red Seal 88985317549 • 90’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s