The woman who walked into doors: an opera for soprano, actress end videoscreen

defoortq

Hoe beluister je een opera, geschreven voor een zangeres, een actrice (beiden vertolken dezelfde rol) en een videoscherm?

In de toelichting bij de cd-uitgave staat dat op het scherm, naast videobeelden, ook de namen van de personages verschijnen die de wereld van de hoofdpersoon bevolken. Plus de woorden die zij uitspreken.

Dat is dan wel in het boekje afgedrukt, maar je kan ze niet zien, net zo min als de bewegingen van de actrice en de zangeres. Ook de interactie, die zo belangrijk schijnt te zijn, word je ontnomen. Verwarrend? Ja, nogal.

Maar met het libretto in de hand kan je een heel eind meekomen. Zeker ook omdat de muziek zo beeldend is. En ook, omdat de, door Jacqueline Blom gesproken tekst zeer suggestief is en op een ingenieuze manier versmelt met de prachtige zang van Claron Mc Fadden.

Het libretto, over een aan alcohol verslaafde vrouw die jarenlang door haar man was mishandeld, volgt vrijwel letterlijk het gelijknamige verhaal van Roddy Doyle. Het verhaal is schrijnend en de muziek is het ook. Voornamelijk “free jazz”-achtig, maar ook de Ierse folklore en de klassieke wereld zijn nergens ver weg.

Mede dankzij Dreamtime, Defoorts eigen jazzcombo, en het (klassieke) Prometheus Ensemble blijft het spannend, maar ik had het liever op dvd gezien.

Kris Defoort
The woman who walked into doors – an opera for soprano, actress end videoscreen
Claron Mc Fadden (sopraan), Jacqueline Blom (actrice)
Dreamtime en Prometheus Ensemble olv Etienne Siebens
Fuga Libera FUG 709

2 comments

  1. Tijdens de Operadagen in Rotterdam zag ik van Kris Defoort zijn ‘opéra circassien’ Daral Shaga (momenteel in De Munt). Prachtig en aangrijpend!
    Daar zou ook een DVD van moeten verschijnen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s