From the bottom of my heart

bordewijk

Nederland is een vreemd land. Men houdt er van cultuur en het aanbod is onvoorstelbaar groot en gevarieerd, zeker voor zo’n klein landje. Maar zodra het gaat om de Nederlandse scheppende kunstenaars, geef men niet thuis. Vraag de eerste de beste muziekliefhebber hoeveel Nederlandse componisten hij kent en wees verbaasd!

Wiens schuld is het eigenlijk? En wiens schuld is het dat ik niet eerder van Johanna Bordewijk – Roepman heb gehoord? Waarom worden haar werken nergens geprogrammeerd? Waarom ken ik geen pianist die haar waanzinnig mooie Debout, éveille-toi uit 1953 op zijn repertoire heeft staan? Of de zeer Debussy’aanse Improptu uit 1960?

Pareltjes zijn het, die het  meer dan waard zijn om gehoord te worden. Marcel Worms speelt ze zeer liefdevol en zo zacht, dat je het idee hebt dat hij amper de toetsen aanraakt. Ook in de Sonata 1943 weet hij  mij bijzonder te imponeren.

De Sechs Lieder uit 1925 vind ik minder interessant: niet meer dan “aardig”. Het kan ook een beetje aan de alt José Scholte liggen. Zij zingt mooi maar tamelijk kleurloos waardoor het allemaal een beetje saai klinkt, wat meer dynamiek zou kunnen helpen. Zij is ook niet altijd goed te verstaan. Het meest storend is het in de (patriottisch bedoelde) Nederlandse liederen naar de teksten van Potgieter en Zwanniken uit 1943 en 1945.

Zeer geestig zijn de cabareteske liederen Nursery Rhymes naar de teksten van Arthur Milne.  Daar weet Irene Maessen goed raad mee, al klinkt zij af en toe klein beetje schel.

Niets ten nadele van Ursula Schoch die uit haar viool een warme toon weet te ontlokken in de Vioolsonate (1923), maar het is (opnieuw) Marcel Worms die al mijn aandacht opeist.


JOHANNA BORDEWIJK – ROEPMAN
From the bottom of my heart
Irene Maessen (sopraan), José Scholte (alt), Ursula Schoch (viool), Marcel Worms (piano)
Zefir Records ZEF 9648 • 70’

3 comments

 1. Van deze componiste heb ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw diverse liederen van haar uitgevoerd voor een project Utrechtse toondichters rond Catharina van Rennes (1983). Het duet Winterstilte op een Gezelle tekst zal volgend jaar worden heruitgeven op CD met allemaal Gezelle liederen door diverse toondichters. Haar man was een belangrijke zakelijke figuur in het Utrechtse leven en Johanna was zeer getalenteerd. Zo had ze een gedegen muzikale vorming genoten, maar als vrouw zijnde timmerde ze toch niet in die tijd aan de weg. Haar muziek is mooi en gedegen onderbouwd met een sterke in vloed van de Duitse school met een knipoog naar het impressionisme van haar Franse tijdgenoten . De CD geeft een kleine inblik in haar muzikale nalatenschap; dat werd tijd. Maar terecht dat er ook meer aandacht aan andere aspecten van haar oeuvre wordt belicht zoals de genoemde vioolsonate.

  Like

 2. probleem van deze editie zoals ook sommige toccata en bongiovanni/naxos releases is dat ze dikwijls door middelmatige tot slechte zangers worden gezongen…..Maessen in concert ok maar wel een maatje te kort voor opnames. Moet ook durven worden gezegd

  Like

  1. Kan ik inkomen, maar het zijn niet allemaal Amelingen die rondlopen. EN dus moet men kiezen wel promoten MAAR dan met een zangeres die in ieder geval haar vak kent.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s