MARION COTILLARD excelleert in JEANNE D’ARC AU BÛCHER

honegger

Soms is het moeilijk om het onderscheid te zien tussen een met stemmen geacteerd oratorium en een opera. Dat is helemaal het geval bij Arthur Honeggers oratorium Jeanne d’Arc au bûcher. Een briljant werk, vorig jaar door Alpha op cd en dvd uitgebracht.

Jeanne D’Arc zit dramaturgisch zo geniaal in elkaar dat ik mij afvraag waarom het werk nooit scenisch wordt uitgevoerd. De poëtische tekst van Paul Claudel is bijzonder fraai en de zeer dramatische muziek doet je huiveren. Het maakt je koud tot op het bot.

Het in 1938 gecomponeerde werk (tijdens de Tweede Wereldoorlog gold het in Frankrijk letterlijk als ‘pièce de résistance’) speelt zich af op en om de brandstapel. Jeanne is al op de brandstapel beland en haar verhaal wordt, in willekeurige orde, in flashbacks verteld.

Op 12 november 2012 werd het werk live opgenomen in de Sala Pau Casals in Barcelona. Mede door het onder leiding van Marc Soustrot zeer suggestief spelende orkest werd het een aangrijpende voorstelling.

De gesproken hoofdrollen van Jeanne en Frère Dominique worden op een onnavolgbare manier vertolkt door de Franse acteurs Marion Cotillard (bij het grote publiek bekend uit de film La Môme, waarin ze de rol van Édith Piaf speelde) en Xavier Gallais. De tenor Yann Beuron zet een voortreffelijke aanklager “zwijn” Porcus neer.

Jeanne’s kreet: “Je ne veux pas mourir! J’ai peur … “  (Ik wil niet sterven! Ik ben bang..) doet mij aan alle slachtoffers van religieuze waanzin denken, waar we de laatste tijd genoeg over gehoord hebben.

Het Belgische label Alpha heeft de door Medici.tv opgenomen voorstelling zowel op cd als dvd uitgebracht. Ik heb het werk eerst op cd beluisterd en daar was ik al bijzonder van onder de indruk. Maar op dvd krijg je er een zeer belangrijke dimensie bij. Het visuele maakt het drama nog schrijnender, nog voelbaarder, ook al is de uitvoering concertante. Mocht u kunnen kiezen, koop dan de dvd. Maar ook de cd is niet te versmaden.

Marion Cotillard zei over de rol van Jeanne:‘This role is one of the most exciting acting experiences I have ever had.’ Ik kan niet anders dan met haar eens zijn.

Hieronder de trailer:

Arthur Honegger
Jeanne d’Arc au  boûcher
Marion Cotillard, Xavier Gallais, Yann Beuron, Marta Almajano e.a.
Lieder Càmera Choir; Madrigal Choir; Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya Choir
Barcelona Symphony & Catalonia National Orchestra onder leiding van Marc Soustrot
Alpha 708 (dvd) of 709 (cd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s