Jerzy Maksymiuk en Sinfonia Varsovia vieren een feestje

Maksymiuk.jpg

In 2015 bestond het Sinfonia Varsovia 40 jaar, reden voor een feestje. Het orkest dat sinds de oprichting onder leiding staat van Jerzy Maksymiuk is van alle markten thuis. Van Bach tot Baird en alles tussendoor. Het is dan niet meer dan logisch dat er op de jubileum box met 2 cd’s ook van alles is te vinden.

Zonde alleen, dat het – in mijn ogen – onzorgvuldig is geprogrammeerd want een Brandenburgse concert, tussen Bacewicz en Rossini ingeklemd, luistert gewoon niet fijn. De uitvoering van Bach (opname 1979) is aardig, maar niet meer dan dat, daarentegen vind ik de Divertimento van Mozart uit 1976 best wel lekker. Licht en speels, daar mag je mij wakker voor maken.

De eerste cd, met de opnamen uit 2015 vind ik interessanter. Skip Debussy en Prokofjeff, die zijn een beetje aan de saaie kant en luister naar de Elegeia van Baird. De opname is van onschatbare waarde. Onvoorstelbaar eigenlijk hoe Maksymiuk het acht minuten durende juweeltje een bijna Hitchcockiaanse spanning bezorgt.

Als laatste dirigeert Maksymiuk zijn eigen werk, Vers per Archi uit 2014. Het is een makkelijk (misschien een beetje té) in het gehoor liggend werkje met minimalistische trekjes. Ook hier is de uitvoering meer dan voortreffelijk.

Ik blijf het jammer vinden dat er niet meer hedendaagse werken op de cd’s staan. Niet voor niets behoort Maksymiuk, één de oprichters van ‘Warszawska Jesień’  tot de grootste pleitbezorgers van de moderne muziek

Maksymiuk tijdens repetitie in Warschau:

MAKSYMIUK
DEBUSSY, BACH, ROSSINI, MOZART, BACEWICZ, BAIRD e.a.
Diverse werken voor orkest
Sinfonia Varsovia olv Jerzy Maksymiuk
Warner Classics 08256 4603935 • 135’(2cd’s)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s