Nocturnes: imponerende eerste solo-recital van Rupert Charlesworth

noctures-charlesworth

Tot voor kort kende ik Rupert Charlesworth alleen maar van naam. Drie jaar geleden was hij van de partij bij de opvoering van Acis en Galathea van Händel in de Amsterdamse ZaterdagMatinee en in februari 2015 deed hij mee aan Katie Mitchell’s Trauernacht, maar geen van beide voorstellingen heb ik opgezocht.

Charlesworth is jong, nog maar 28, maar met zijn eerste solo-recital weet hij mij toch te bijzonder te imponeren. Zijn stem klinkt net als zijn naam: gedistingeerd en zeer Engels, iets waar ik een bijzonder zwak voor heb. Zijn timbre is buitengewoon aangenaam en zijn pianissimo onweerstaanbaar en zowat volmaakt. Hij toont ook ontzettend veel begrip voor wat hij zingt.

Dat hij nog veel heeft te leren is evident, zo is zijn voordracht soms een beetje te oudemuziek-achtig, waardoor zijn Jungling und der Tod mij meer aan Bach dan aan Schubert doet denken. Het is ook jammer dat hij in de 53 minuten dat de cd duurt (53 minuten? Hallo?) veel te veel er doorheen jast: Fauré, Schubert, Gourney, Bax…. noem maar op!

Het is te veel van het goede, zeker omdat hij soms nog te weinig verschillen tussen de componisten weet aan te brengen. Toch: voor zijn Eyes look into the well van Berkeley of Kling Leise, mein Lied II van Liszt kun je mij midden in de nacht wakker maken.

Edwige Herchenroder is een goede, maar niet een echt bevlogen begeleidster.
Der Mund van Schubert klinkt bijna schools en zij loopt niet echt in de maat met de zanger, maar in Night covers up the rigid land van Benjamin Britten kan zij mij zonder meer overtuigen


Nocturnes
Liederen van Fauré, Duparc, Schubert, Brahms, Liszt, Britten, Bax, Berkeley, Gurney e.a.
Rupert Charlesworth (tenor), Edwige Herchenroder (piano)
Zig-Zag Territories ZZT 335

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s