Anne Schwanewilms en Wagner

Anne Schwanewilms geldt als één van de grootste sopranen van haar tijd, zeker in het Duitse Fach. Strauss, voornamelijk, maar ook Wagner is aan haar besteed.

Ooit heeft Orfeo Schwanewilms’ lezing van de Vier letzte Lieder opgenomen, gekoppeld aan fragmenten uit Arabella, Capriccio en Der Rosenkavalier. Het was een mooie cd, die echter niet de aandacht kreeg die h

Een encore zou daarom niet misstaan. Of een opname van liederen van Franz Schreker, om in dezelfde sfeer te blijven. Daar is Schwanewilms namelijk ook goed in thuis.

Dat zij juist (in de Strauss-jaar nota bene) voor Wagner heeft gekozen vond ik een beetje vreemd. Natuurlijk kan zij ook Wagner zingen (wat eigenlijk niet?) en er is weinig op haar cd aan te merken, maar toch… Ik vind haar Elisabeth in Tannhäuser een beetje schreeuwerig, alsof de partij boven haar macht ligt, al is dat beslist niet zo. Misschien klinkt zij voor mij niet naïef genoeg?

De Wesendonck-Lieder liggen haar beter, maar het mooist vind ik haar in Isoldes Liebestod. Hier komt haar sensuele stem het beste tot zijn recht.

Het ORF Vienna Radio Symphony Orchestra speelt heel erg mooi. Wellicht iets minder mysterieus dan gebruikelijk, maar die ‘down to earth’-lezing bevalt mij zeer. De jonge Cornelius Meister, toen nog maar 34, haalt klanken en kleuren uit de partituur die ik er niet eerder in hoorde.

Hieronder de trailer van de opname:

ORF Vienna Radio Symphony Orchestra olv Cornelius Meister
Capriccio C 5174

3 comments

  1. De bewondering voor Anne Schwanewilms heb ik nooit begrepen. Als de Marschalin in Der Rosenkavalier bij DNO zong ze zo zacht dat ze bijna niet te horen was. Alleen in het beroemde trio aan het eind van de derde akte werd het volumeknopje iets harder gezet. Een paar jaar geleden hoorde ik haar in een rechtstreekse uitzending van een Promconcert op BBC RADIO 3. Natuurlijk had ze moeite om die immense zaal te vullen maar tot overmaat van ramp raakte ze de muzikale draad kwijt in één van Die Letzte Lieder. Dat ze met zo’n kleine stem Wagner zingt is voor mij onbegrijpelijk. Waarschijnlijk alleen op CD en niet in het theater. Ik zal Operabase weer eens raadplegen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Helemaal mee eens mijnheer Duppen vond haar Marschalin ook niet geweldig daar tegenover was haar Elsa Lohengrin in de Matinee met Klaus Florian Vogt onder Jaap van Zweden wel weer geweldig..

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s