I wonder as I wander: onbeschrijfelijk mooi maar …

De Britse bariton James Newby won de Kathleen Ferrier Award in 2016. Hij was toen maar 25, best jong voor een bariton. Maar er kwam nog meer. Hij ontving de Wigmore Hall/Independent Opera Voice Fellowship, kreeg de Richard Tauber Prize en… en… en… Het houdt niet op en dat maakt een mens natuurlijk nieuwsgierig.

Onlangs heeft BIS een cd opgenomen waarop Newby liederen van Beethoven, Britten, Schubert en Mahler zingt. Alles met een zeer aansprekelijke titel ‘I wonder as I wander’, iets wat eigenlijk niet goed in het Nederlands vertaald kan worden. Wat ook niet erg is want de titel dekt de lading niet en is duidelijk door een PR-bureau bedacht.

Ik las dat de leidraad van het recital het verlangen naar het elders willen zijn is, in de buurt van de verre geliefde. Het zal wel. En eerlijk gezegd maakt het mij niets uit, want de liederen die hij zingt zijn, allemaal, onbeschrijfelijk mooi. Allemaal. Waarbij ik mijn voorkeur voor Brittens bewerkingen van volksliedjes moet bekennen.

Britten ligt de jonge bariton ook het beste. Newby beschikt over een onwaarschijnlijk mooie stem waar je waarachtig verliefd op kunt worden en zijn voordracht is onberispelijk. Het is alleen zo jammer dat het allemaal zowat hetzelfde klinkt. Om te huilen zo mooi maar op den duur gewoon saai.

Joseph Middleton blijft een beetje op de achtergrond. Jammer, want hij is een meer dan voortreffelijke begeleider.


Liederen van Beethoven, Schubert, Mahler en Britten
James Newby (bariton), Joseph Middleton (piano)
BIS 2475

8 comments

 1. I wonder as I wander out under the sky
  That Jesus my Savior did come for me to die
  For poor on’ry people like you and like I
  I wonder as I wander. out under the sky.

  Van deze hymne die meestal als Christmas Carol wordt gezongen bestaan verschillende versies. Veel zangers waaronder Bryn Terfel hebben het lied opgenomen.

  Geliked door 1 persoon

 2. James Newby heeft een fluwelen stem die hij met smaak en intelligentie gebruikt maar zijn interpretaties zijn enigszins eenvormig. Na enige tijd luisteren slaat de verveling toe. Het repertoire dat hij zingt is voor ons een beetje afgezaagd. Voor hem waarschijnlijk niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vindt zijn stem ook niet zo mooi. Luister nu eens naar zijn Schubert en vergelijk dat nu eens met een Gerhaher…. En waarom zo’n opgewonden, nare Adelaide? En dan die beroerde Duitse uitspraak…. Hij kent geen pianissimo en zingt inderdaad vrijwel alles saai en zelfs vervelend. Jammer. Hij zou een goede docent(e) moeten hebben, die hem wat interpretatie bijbrengt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s