Grétry’s Raoul Barbe Bleue: leuk, maar alleen als Frans je moerstaal is

Raoul

Eerst een kort vraagje: hoe goed is uw Frans? Want mocht u de taal uitstekend beheersen ga dan onmiddellijk Raoul Barbe Bleue, een onbekende opera van Grétry aanschaffen. Ik beloof u een onvergetelijke tijd. Niet zo zeer met de muziek, al is die zonder meer zeer prettig want de helft van de opera bestaat namelijk uit gesproken tekst. Maar is uw Frans niet meer dan zozo, dan kunt u er beter niet aan beginnen. Het is absoluut onmogelijk om het allemaal te volgen, ondanks het bijgeleverde libretto.

De uit Luik afkomstige componist André-Modeste Grétry (1741-1813) geniet geen grote bekendheid en dat terwijl hij meer dan vijftig opera’s heeft gecomponeerd. Bijna allemaal opéra comique’s, wat dus de – ellenlange in dit geval – gesproken teksten verklaart.

Raoul Barbe Bleue beleefde zijn première in 1789. Het is een semi-komische versie van het eeuwenoude Blauwbaard-verhaal en de circa 45 minuten muziek zijn ontzettend leuk. Alleen: dat is te weinig. Te weinig muziek en te veel gepraat en dat kon ik (en dat zeg ik eerlijk) niet volhouden. Zonde. Echt zonde ook omdat het orkest onder leiding van Martin Wahlberg meer dan voortreffelijk is en de (jonge) zangers zijn een lust voor het oor.

De (live) opname uit het Noorse muziekfestival in Trondheim klinkt uitstekend. Was de opera maar op dvd uitgebracht!


André-Modeste Grétry
Raoul Barbe Bleue
Chantal Santon-Jeffery, François Rougier, Matthieu Lécroart, Manuel Nuñez Camelino, Eugénie Lefebvre, Enguerrand de Hys, Jérôme Boutillier, Marine Lafdal-Franc
Orkester Nord olv Martin Wahlberg
Aparté Music

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s