Tintinnabuli van Arvo Pärt

Part PassioOoit eens gehoord van een compositiestijl genaamd ‘tintinnabuli’? Nee? Ik ook niet. Het werd bedacht door Arvo Pärt en is gebaseerd (ik citeer) op een ‘relatie tussen harmonie en melodie’. Zoiets als in de polyfonie van de vroege renaissance zeg maar, maar dan vermengd met de oude gezangen van de Russisch orthodoxe kerk. En met de associaties van de klank van de kerkklokken (tintinnabuli = klokjes, belletjes).

Volgens Pärt zijn eigen woorden: “de melodie en haar begeleiding zijn één. Eén plus één is één, en niet twee. En dit is het geheim achter deze techniek”…. Hmmm… het zal wel. Arvo Pärt is immers immens populair en zijn werken vliegen de concertzalen in en de winkels uit. Het verwondert mij niet want de moderne mens is moe en toe aan het onthaasten, en daar leent zich deze tonale en spirituele muziek bijzonder goed voor.

De Johannes Passie werd al eerder opgenomen door o.a het Hilliard Ensemble, een bijzonder fraaie opname die volkomen terecht in 1989 een Edison kreeg. Om je met de Hilliards te kunnen meten moet je heel wat in je mars hebben en daar komt Tonus Peregrinus dicht in de buurt. Onder de leiding van Antony Pitt toont het ensemble zich de Engelse tradities waard. En dan zeuren we niet over de (te?) snelle tempi.


Arvo Pärt
Passio
Robert Macdonald (tenor), Marc Anderson (bariton)
Tonus Peregrinus olv Antony Pitts
Naxos 8555860

5 comments

   1. Totaal oneens 🙂

    Glass vind ik inderdaad niet boeiend, maar Pärt is juist buitengewoon boeiend voor mij.
    Bijvoorbeeld, als je zijn Vater Unser analyseert, dan is elke noot en elk interval geen toe-val, maar juist heel diep spiritueel. Ik kon er een weekend conferentie over geven, over dit ene stuk van hem. Het gaat mij niet om jullie te overtuigen, maar wel dat ik totaal iets ander beleef aan Pärt.
    Muzikale groet,
    Annelies Rhebergen

    Geliked door 1 persoon

 1. Ik heb nooit van Glass gehouden, wel van Pärt. Maar na zijn eerste, fantastische composities (Tabula Rasa is een meesterwerk) ging hij zich alleen maar herhalen. En daar werd ik moe van.

  Like

  1. Interessant vind ik de verschillen, die er uiteraard mogen zijn, tussen belevingen aan composities en/of componisten.

   Velen zijn lyrisch over Glass, ik vind zijn werk over het algemeen vreselijk, maar van Pärt krijg ik nooit genoeg. Ik beleef er enorme spiritualiteit aan en voor mij is dat belangrijk, omdat het diepe lagen in mij aanboort, waar ik blij van wordt. Herkenning.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s