Denkend aan Gérard Souzay

Souzay

Je hebt liedzangers en liedzangers. Er zijn er die beroemd werden voornamelijk vanwege hun tekstinterpretatie, soms zo ver doorgevoerd dat je denkt  naar een openbare spraakles te luisteren. Anderen zijn één en al muziek: zij interpreteren niet maar geven gewoon door. Tenslotte heeft de componist al voor de interpretatie gezorgd door bij de  tekst muziek te schrijven.

Gérard Souzay behoort tot zulke zangers. Zijn lichte bariton is warm en zacht en zijn dictie ietwat geparfumeerd. Hij blinkt uit door zijn muzikaliteit en een zeldzame vorm van oprechtheid, en als geen ander schittert hij in de kunst van diminuendo.

Op de cd Songs of Many Lands zingt hij – in de oorspronkelijke taal – liederen uit verschillende landen, veelal in klassieke arrangementen. De meesten zijn niet of weinig bekend wat de cd nog interessanter maakt. Luister alleen al naar zulke pareltjes, als de intrieste ‘Karjalan Kunnailla’ uit Finland of ‘La barcheta’ van Pietro Burati:  een zeldzaam mooi Venetiaans liefdeslied.

Driekwart van de liederen werd eind jaren vijftig opgenomen toen Souzay’s stem op zijn mooist was en het is best jammer dat er nog een achttal liederen van twintig jaar later aan toe werd gevoegd.

Dalton Baldwin toont zich een congeniale partner op de piano en het geheel roept de sfeer van nostalgie op.

Gérard Souzay (bariton), Dalton Baldwin (piano)
Testament SBT 1207

Op Spotify staat een andere uitgave van die album, zonder de late opnamen:


4 comments

 1. dag Mevrouw!

  Alhoewel ik het niet altijd eens met u ben, apprecieer ik erg en lees ik graag alles wat u inzake opnames ten berde brengt. Zo ook ivm de uitgave van deze wellicht mooie cd Songs of many Lands. Tussen haakjes: van in mijn jeugd mijn lievelings liedzanger al blijken de dag van vandaag, sommige interpretaties hier en daar wat gedateerd. Maar het neemt niet weg dat mijn bewondering voor deze grote kunstenaar ongeschonden blijft. Ik heb hem live een drietal keren gehoord in Brussel en Gent en woonde jaren later zijn meesterklassen bij in Cardiff. Eén van zijn uitspraken destijds: Er is niets erger dan een zanger die té mooi zingt. Het publiek luistert naar de stem en vergeet de muziek.

  Kan u mij het serienummer van deze cd bezorgen aub, zodat ik hem kan bestellen? Met dank bij voorbaat en vriendelijk gegroet.

  Luc Famaey http://www.phaedracd.com

  PS Momenteel werken wij aan de opname en uitgave van ALLE Duparc liederen (inclusief duet) met Peter Gijsbertsen en Liesbeth Devos. Aan de piano: Jozef de Beenhouwer

  >

  Geliked door 1 persoon

 2. DAG MEVROUW,

  vanmorgen, na uw artikel, allerlei sites en verkooppunten in binnen- en buitenland afgedweild, deze cd is helaas niet meer verkrijgbaar! Weet u toevallig nog een plek of nog een persoon die deze cd, tweedehands of nieuw, aanbiedt?. Ik zou de opname dolgraag willen bezitten, Souzay bewonderaar zijnde! Desnoods betaal ik voor een kopie.

  Dank voor eventuele informatie.

  Met vriendelijke groet

  Luc Famaey CEO PhaedraCD http://www.phaedracd.com

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s