LA CARAVANE DU CAIRE

gretry

De uit Luik afkomstige componist André-Modeste Grétry (1741-1813) geniet geen grote bekendheid, maar kan in zijn geboortestad nu en dan op een productie rekenen. In oktober 2013 werd daar zijn opera La caravane du Caire opgevoerd, door Ricercar uitgebracht op een bijzondere dubbel-cd.

Als ik sterren kon geven voor cd-presentatie, had deze opname er zonder twijfel vijf gekregen. De twee cd’s zitten ingepakt in een waar boekwerk, met een prachtig schilderij op de omslag (portret van bey Mehmet Said Pasja, door Joseph Aved) en een inhoud van ruim honderd letterlijk en figuurlijk glimmende pagina’s. Je vindt er behalve de synopsis en het libretto ook zeer uitgebreide achtergrondinformatie, in drie talen. Kostbaar!

Het banale, exotische verhaal van een stel Europeanen die worden gevangengenomen en als slaven aan rijke sjeiks en pasja’s worden verkocht, waarna een (poging tot) ontsnapping volgt en alles wordt besloten met een happy end, was zeer in de mode aan het einde van de achttiende eeuw. Er werd veelvuldig gebruik van gemaakt, onder anderen door Mozart en Rossini

Het was mijn eerste kennismaking met La caravane du Caire en die verliep buitengewoon plezierig. Natuurlijk moest ik meteen aan Die Entführung aus dem Serail van Mozart denken, maar de vergelijking zou totaal misplaatst zijn. Grétry bedient zich van een zeer eigen idioom dat het midden houdt tussen late barok en Gluck. De muziek is heel erg leuk en de uitvoering is zonder meer goed: mooie stemmen, goed orkest… Onze zuiderburen zouden zeggen: zeer plezant!

ANDRÉ-MODESTE GRÉTRY
La caravane du Caire
Katia Velletaz, Jennifer Borghi, Cyrille Dubois, Tassis Christoyannis, Reinoud van Mechelen e.a.
Les Agrémens en het Choeur de Chambre de Namur olv Guy Van Wass
Ricercar  RIC 345

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s