Wilhem Latchoumia en Wagner: Extase Maxima

extase

Wilhem Latchoumia is niet direct een naam die bij mij een belletje doet rinkelen. Echt onbekend is hij niet, maar aangezien hij zich ver van het ‘wereldje’ ophoudt heeft hij het niet tot de Grote Meesterpianist gebracht. Al verdient hij de titel meer dan ruimschoots!

De in 1974 in Lyon geboren Fransman heeft wel een paar gewonnen concoursen op zijn naam staan, maar begeeft zich voornamelijk in het circuit van de moderne muziek en improvisatie.

extase-m

Extase Maxima bevat twee originele composities van Wagner zelf (Fantasia, Elegie) en vijf stukken van Liszt, Gérard Pesson, Alfred Jaëll en Hugo Wolf die geïnspireerd zijn door zijn diens opera’s, waarvan maar liefst drie door Tristan und Isolde. Van de drie bevalt mij En haut du mât van Gérard Pesson het minst. Ik mis de structuur, maar het ergste vind ik de saaie voorspelbaarheid.

Latchoumia’s aanslag is zeer licht en bijzonder poëtisch, soms lijkt het alsof hij de toetsen amper aanraakt. Ik vind het echt mooi. Het roept bij mij een vertrouwd gevoel op van iets bekends, maar dan wel met vreemde wendingen. Denk aan een sprookje, dat eigenlijk geen sprookje wil worden omdat de schone slaapster geen zin heeft om te gaan slapen. Of wakker gekust te worden. Zoiets.


 

RICHARD WAGNER, FRANZ LISZT, GÉRARD PESSON, ALFRED JAËLL, HUGO WOLF
Wilhem Latchoumia
La dolce volta LDV 16 • 69’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s